Håkan Jonsson, partner och director på Hallvarsson & Halvarsson
PR

"De är förbannade på riktigt"

Utspelet om att Nordea kan flytta från Sverige är inte tomma ord enligt Håkan Jonsson, partner och director på Hallvarsson & Halvarsson. "Jag tror att de är förbannade på riktigt" säger han till Realtid. 

Uppdaterad 2017-03-30
Publicerad 2017-03-30

Håkan Jonsson är director inom teamet för Public Affairs på kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarsson. Han har en lång karriär inom staten som diplomat, toppbyråkrat och politiker. Om Nordeas utspel säger han följande:

Hur skulle Sverigebilden påverkas om Nordea flyttar?

– Sverigebilden påverkas negativt – både av flytten som sådan och av det skäl som banken själv uppger, nämligen att de regulatoriska förutsättningarna i deras fall blivit för dåliga. Detta går stick i stäv med ambitionerna att visa upp Stockholm och Sverige som en attraktiv plats för investeringar inte minst inom finansmarknaden – ambitioner som lär öka i kölvattnet av Brexit.

Hur påverkar en flytt av Nordea andra aktörer?

– Det är nog snarare en politisk och branding-mässig påverkan – det hårda beslutet om lokalisering med mera baseras på stenhård due diligence och millimeterberäkningar.

Håkan Jonsson uppskattar att Nordea köper konsulttjänster för mångmiljonbelopp inom high-end-tjänster. Även konsultbranschen skulle därför påverkas negativt om Nordea flyttar.

Kan utspelet vara ett sätt för Nordea att avleda uppmärksamheten från skandaler?

–  Det tror jag inte. Jag tror att de är förbannade på riktigt.

Svenska finansmarknadsaktörer sköter sig över lag exemplariskt i ett internationellt perspektiv och klarar genomgående alla stress-tester med bred marginal, menar Håkan Jonsson. Han anser det därför paradoxalt att finansministern – oavsett om det är en Anders Borg eller en Magdalena Andersson – anser det rimligt att låtsas som om banker uppträder komplett ansvarslöst och utgör en bransch man kan ha eller mista.

– Det är ett inslag av populism inom en annars väldigt gedigen politik som förts av både regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven.

Platsannonser