FinansNyhet

Daytrader åtalad för marknadsmissbruk

Lagböcker Foto: EkobrottsmyndighetenLagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Lagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Publicerad

Under 15 handelsdagar har tradern handlat 190 gånger i syfte att påverka marknadspriset, enligt åklagaren som pekar på att aktien stigit 18 procent under perioden. Daytradern själv bestrider att det varit frågan om en otillbörlig marknadspåverkan.

Sara Johansson

Den 42-årige daytradern, som har sedan sin bachelor-examen i Bryssel för 14 år sedan spenderat sin tid med aktiehandel, är nu åtalad för otillbörlig marknadspåverkan i Stockholms tingsrätt.

Enligt kammaråklagare Olof Kronlund på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har daytraderna handelat aktier på marknadsplatsen Nordic MTF i Stockhom mellan den 21 januari 2016 och den 10 februari 2016.

Handeln har skett i Life Science-bolaget Sensori.

Annons

"Han har under de 15 handelsdagarna vid upprepade tillfällen, totalt 190 gånger, köpt mindre poster altier om upp till och med 100 st. Köpen om mindre poster har gjorts i syfte att påverka marknadspriset i höjande riktning", skriver åklagaren.

Aktiekursen har under perioden stigit med cirka 18 procent, enligt åtalet.

Åklagaren menar att daytradern har genomfört orderläggningen och handeln trots att han insett att den varit ägnad att otillbörligen påverka markandspriset för aktien.

Annons

Som del av bevisningen mot daytradern hänvisar kammaråklagare Olof Kronlund till ett kontoutdrag på daytraderns aktiehandel som ska styrka att han är en "erfaren aktiehandlare och därmed varit medveten om att hans handel varit ägnad att otillbörligen påverka marknadspriset".

Den 21 januari handlades aktien till 9,20 kronor och den 10 februari ahndlades aktien till 10,90 kronor. I skrivande stund handlas aktien till 11,80 kronor men har under dagen handlats till som lågt som 11,30 kronor.

Stockholms tingsrätt har kallat till huvudförhandling den den 16 juni 2017.

Annons

Daytraderns försvarare Tomas Nilsson, vid Sju Advokater, uppger per mejl till Realtid.se:

"Klienten bestrider ansvar för brott. Hans köp av aktuell aktie innefattar inte någon otillbörlig marknadspåverkan".

Annons