David Fält: "Jag är oskyldig"

Den anklagade finansmannen talar ut exklusivt i Realtid.se.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-03-06

Realtid.se berättade i går att David Fält gripits i Frankrike och utlämnats till Schweiz. Anledningen var misstankar om att Fält gjort otillåtna aktieaffärer i telekombolaget xG Technology, där bland annat Mats Wennberg är storägare.

David Fält betonar att han inte sitter häktad, och inte har ålagts några begränsningar i övrigt heller. Fält bekräftar dock att han suttit anhållen tidigare.

– Anledningen till det var att de ville höra mig upplysningsvis i samband med en utredning som pågår, inte bara kring mig. Den rör ganska mycket. De släppte mig utan begränsningar efter två förhör, då jag förhörts i sex timmar. Jag fick tillbaka mitt pass, och kan resa hur jag vill. Jag är inte belagd med några begränsningar, säger David Fält på telefon från Schweiz.

Misstankarna mot David Fält, som arbetade på ACH Securities i Schweiz och även suttit i xG:s styrelse, grundas på motanklagelser efter att han stämde telekombolaget xG Technology för att ha blivit lurad på aktier.

David Fälts stämning mot xG, som Realtid.se skrivit om tidigare, lämnades in av Bank Hapoalim i januari 2007 till amerikansk domstol.

Av stämningsansökan framgår att det gäller 4 miljoner enheter i ett aktiecertifikat som xG:s finanschef utfärdat till David Fält och fyra andra personer. xG:s ledning har hävdat att aktiecertifikaten är ogiltiga.

Någon rättegång i saken har ännu inte kunnat inledas.

Men tvisten kom så långt att det var tal om att fastställa rättegångsdatum.

– Min teori är att ACH polisanmält mig för att på så sätt få stopp på den civilrättsliga processen som pågått mot xG, säger David Fält.

– Det enda sättet att sätta stopp var att rikta någon typ av brottsanklagelser mot mig.

– För om man får en rättegång på halsen, så slår det ut den civilrättsliga processen. Även om jag vann civilmålet, så skulle tillgångarna inte tillfalla mig.

Det var i september förra året David Fält greps i Frankrike när han landade i Nice efter ett möte i London.

På det följde en långdragen utlämningsprocess.

– När jag väl anlände till Genève i november släppte de mig efter två förhör.

– ACH har inte kunnat belägga i rätten att de har lidit några förluster. ACH har framfört en rad obelagda påståenden till åklagaren, hävdar David Fält.

– Men jag har mycket, mycket svårt att tro att jag kommer att bli fälld för någon typ av oegentlig handel med xG-aktier i egenskap av ACH-anställd.

David Fält hävdar att misstankarna mot honom är avskrivna, men att en annan person som var anställd på banken Hapoalim nu utreds för misstänkta brott som är relaterade till xG.

– Utredarna har konstaterat att han erkände ett visst antal handlingar. Då kan de inte belasta mig för något som någon annan erkänner sig ha gjort.

David Fält slutade på ACH 2005. Han tillbakavisar att han tvingades lämna firman.

– Och det är ett rent sakfel att ACH sparkade mig. Jag sa upp mig själv från ACH och även från xG:s styrelse.

Varför?

– Jag upptäckte saker vid den då pågående detaljerade granskningen av xG, och efter det ville jag varken vara del av ACH eller xG.

Fält för sin del förvånas inte över att ACH gått i konkurs.

– När jag var där, gjorde schweiziska bankinspektionen ständiga utredningar av ACH.

– Det var inte frågan om ifall ACH skulle bli av med tillståndet, utan om när.

Han är nu mån om att sanningen om det som har hänt verkligen ska komma ut.

– Det är inte ok att anklaga någon för brott hur som helst, utan att det finns någon substans i det.

– Det kommer att bli motstämningar så småningom, säger David Fält.

Just nu är det dock inte tid för det.

– Utredningen pågår vilket jag välkomnar och tycker är bra.

Platsannonser

Logga in