Annons

Annons

chart-1905225_960_720_2_0.jpg

De nya reglerna syftar till att skapa mer transparens i aktiehandeln genom en öppnare prissättning.

Dark pool-handeln stoppas på måndag

Nya handelsregler träder i kraft på måndag, vilket betyder att handeln av hundratals europeiska aktier i så kallade dark pools stoppas. I Sverige berörs över 50 bolag.

Hundratals europeiska aktier stoppas från privat handel i så kallade dark pools, efter att nya regler träder i kraft på måndag, efter Mifid II, som innebär att marknaden blir mer transparent. I Sverige berörs 54 bolag och effekten samt en del av syftet är att det ska leda till ökade handelsvolymer på de etablerade börserna.

I dag görs drygt 45 procent av de dagliga handelsvolymerna i Europa utanför börserna, enligt Financial Times som hänvisar till data från Reuters.

För dark pools har den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, ESMA, utfärdat regler som innebär att högst 4 procent av den totala handeln i en aktie får ske i en enskild dark pool under en rullande tolvmånadersperiod. Samtidigt får inte mer än 8 procent av volymen gå genom dark pools totalt. Om något av dessa gränsvärden överstigs stoppas handeln i dark pools under sex månader, vilket nu alltså inträffat.

Annons

Annons

På Stockholmsbörsen sticker ABB ut med nästan 15 procent av handelsvolymen i Dark pools, följt av Avanza, med knappt 9 procent, enligt Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till ESMA:s statistik.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons