Finans Nyhet

Därför startades Finansschack

Taggar i artikeln

Didner & Gerge
Johan Elmquist.Johan Elmquist.
Johan Elmquist.
Publicerad

I början av april drar andra upplagan av Finansschack igång. Bakom projektet finns bland andra Didner & Gerges marknadschef Johan Elmquist.

Spelarna kommer från cirka 20 olika organisationer, banker, försäkringsbolag, förvaltare, mediaföretag, IT-företag med inriktning mot finans, finansavdelningar, analytiker och konsulter.

I år går tävlingen av stapeln i Stockholm den 6 april i Nordnets lokaler och nu hoppas arrangörerna att nå fler schackspelare i finansbranschen. Turneringen avgörs med fem minuters blixtschack där vinnarna möter andra vinnare och förlorarna andra förlorare.

På så sätt får man så långt som möjligt möta spelare på samma nivå som en själv, förklarar Johan Elmquist, marknadschef på fondbolaget Didner & Gerge.

Annons

Ser man själv en koppling till ekonomi/finans är man välkommen att anmäla sig. Vi ser även gärna att fler kvinnor anmäler sig, förklarar Johan Elmquist, som själv tävlingsspelar schack på amatörnivå.

Finansschack började med att Johan Elmquist delade schackproblem på Twitter som helgsunderhållning.

Fredrik Hansson, som är den andra initiativtagaren till Finansschack, kontaktade Johan på ett event hos Aktiespararna i Göteborg med idén att starta en ny schackturnering.

Annons

Duon var båda med som spelare på i tävlingen ”Näringslivet Möter Förorten” förra året.  De är också ense om att schack har en för undanskymd roll i den svenska offentligheten. I till exempel Norge har schack en mycket högre status, publice service-aktören  NRK har till en exempel en schackpodd (till saken hör nog att den regerande världsmästaren i schack kommer från Norge).

Förutom själva tävlingen Finansschack görs ett tiotal korta intervjuer med personer som har någon koppling till schack. Intervjuerna publiceras på sociala medier under hashtaggen #finansschack

I tider av intensiva online- och dataspel och smarta telefoner är schack en motpol till detta menar Johan Elmquist.

Annons

– Projektet ”Schack i Skolan” är ett annat fantastiskt initiativ för att få unga att koncentrera sig intensivt under några minuter av schackspel. Under tiden man spelar ett parti så kan man inte tänka på något annat.  

 

Förra årets turnering genomfördes med ideella krafter och stor hjälp av Stockholms Schackförbund. Domaren var Jacob Henriksson, som i finansvärlden är mer känd som ”Gottodix”. Länsförsäkringars Stefan Schneider vann A-gruppen tätt följd av Handelsstudenten Martin Lokander (IM) och Krum Berovski.  Grupp B vanns av Viktor Brolin med full pott åtta poäng efter alla ronder. Lennart B Johansson från CIMalgo och Tommi Saukkoriipi på SEB tog hem andra- respektive tredjeplatsen.

 

– Flera personer har redan anmält sig så även årets turnering kommer bjuda på schack på hög nivå, säger Johan Elmquist. Förhoppningen i år är att rapportera mer från tävlingen via sociala media. Under fjolåret låg #finansschack högt på Twitter ett slag, säger Johan Elmquist.

Annons