Tony Persson, chef för ränte- och strategigruppen på Alecta. Foto: Alecta
Tony Persson, chef för ränte- och strategigruppen på Alecta. Foto: Alecta
Pension

Därför gör Alecta en kreditriskaffär med JP Morgan på 2,5 miljarder US-dollar

Affären kompletterar pensionsbolagets intäkter i tider av nollräntor.

Publicerad 2020-11-24

Tillsammans med den nederländska pensionsfonden PGGM kommer tjänstepensionsbolaget Alecta att göra en affär med det anrika finansföretaget JP Morgan. Transaktionen omfattar en portfölj med företagslån på 2,5 miljarder US-dollar, motsvarande ungefär 21,5 miljarder svenska kronor.

Enkelt förklarat så handlar det om att Alecta får huvuddelen av avkastningen mot att man tar en stor del av kreditrisken. Detta är något Alecta tidigare har gjort med europeiska banker, men detta är första gången som man samarbetar med en amerikansk bank på området.

– Vi är alltså med och försäkrar delar av riskerna i utlåningen till JP Morgans företagskunder, vilket gör att banken frigör kapital och kan låna ut mer pengar samtidigt som vi tillsammans med PGGM får en bra bit av avkastningen, säger Tony Persson, chef för ränte- och strategigruppen på Alecta.

I tider med låga räntor är detta attraktivt för pensionsaktörer som Alecta, som har mycket kapital bundet i ränteinvesteringar.

– Vi har en portfölj på 1 000 miljarder kronor och måste enligt gällande krav och regleringar ha en del placerat i räntor, men det går inte att bara sitta still och acceptera nollräntor eller till och med minusräntor, vi måste jaga avkastning och letar efter innovativa lösningar som den här, säger Tony Persson.

Affären med JP Morgan är flerårig och omfattar såväl nya som befintliga lån. Enligt Tony Persson ger affären Alecta möjligheter att få exponering mot JP Morgans kärnkunder som Alecta inte skulle nå i den vanliga kreditmarknaden. 

Platsannonser

Logga in