Finans Nyhet

Därför dumpar Öresund fastighetsbolaget Klövern

Publicerad

Investmentbolagets vd Stefan Charette förklarar försäljningen av aktieposten i Klövern.

Öresund har kontrollerat omkring 7 procent av Klövern, eller drygt 11 miljoner aktier enligt den senaste tidens ägaruppifter.

På måndagseftermiddagen flaggade Öresund för att bolaget sålt i princip hela innehavet, kvar är bara 0,3 procent av aktierna.

Redan vid 13.20-tiden skrev nyhetsbyrån Direkt att aktiemäklarfirman Remium mäklade två större aktieposter på totalt 10 miljoner aktier i Klövern. Posterna mäklades till kurser på mellan 32,50 kronor och 33 kronor. Klövern-aktien handlades i 32,10-32,80 kronor på börsen under måndagen, och slutade dagen i 32,70 kronor.

Annons

Realtid.se får tag på Öresunds vd Stefan Charette:

Går det att säga något om orsaken till att ni säljer ut era Klövern-aktier?

– Vi fick ett bra pris och vi är ju inte längre en av de största aktieägarna i Klövern – så vi kände att kombinationen gör att vi kliver av.

Annons

Hur gick affären till? Var det någon mäklarfirma som hörde av sig?

– Det är allmänt känt att vi har ägt de här aktierna, och nu gjorde vi den här affären via Remium.

Och vad menas med bra pris? Var det över Klövern-aktiens börskurs?

Annons

– Det vill jag inte kommentera.

Vet man något om vem köparen är?

– Det vill jag inte heller gå ut och säga. Det är många som har frågat det, men jag har inte fått tag på personen som köpte den större delen. Förrän jag vet det så vill jag inte säga det helt enkelt.

Vid utgången av mars var fastighetsbolaget Corem med vd och huvudägare Rutger Arnhult största aktieägare i Klövern, med en ägarandel på 20 procent.

Arvid Svensson Invest var näst störst på 15 procent, och efter Öresund kom Brinova fyra på 5-6 procent.

Någon flaggning från köparsidan i måndagens affär hade på tisdagsmorgonen inte offentliggjorts.

Det pågår någon skatteprocess kring Klövern. Ligger det till någon del bakom ert beslut att sälja Klövern-aktierna – att ni är rädda för att Klövern kommer att förlora den processen?

– Jaså, nej så är det inte. Vi fick ett bra pris helt enkelt, så det var inga konstigheter, fortsätter Öresunds vd Stefan Charette.

Hur mycket pengar fick ni ut för Klövern-aktierna ni sålde?

– Det vill jag inte säga.

Vet ni redan nu vad ni ska göra för pengarna?

– Det vill jag inte heller kommentera. Vi tittar ju hela tiden på investeringar, så det är liksom inget konstigt.

– Och hela affären är som sagt relativt odramatisk. Vi är inte största ägare längre, och vi fick ett pris som vi tyckte var attraktivt. Det är liksom inget konstigare än så.

Ska ni exempelvis använda pengarna till att öka på era befintliga aktieinnehav eller gå in i något helt nytt?

– Vi tittar givetvis på saker hela tiden, men överlag så tycker jag att det är mycket grejer på börsen som är ganska dyrt nu.

Enligt Öresunds månadsrapport för april var Klövern det femte största aktieinnehavet i Öresunds aktieportfölj vid utgången av april. Det tredje största innehavet var aktier i fastighetsbolaget Fabege (där Klövern-vd:n Gustaf Hermelins lillebror Christian Hermelin är vd).

Öresunds största aktieinnehav var vid utgången av april Avanza, följt av Bilia, Fabege, Haldex, Skistar, Klövern och eWork.

Annons