Bank

Danske Bank vill se lättnader för bolån

Enligt Danske Banks Sverigechef borde staten lätta på reglerna kring bolån.

Publicerad 2020-05-14

Danske Bank räknar med att boprisfallet blir lika stort som hösten 2017, skriver Svenska Dagbladet, SvD. I Stockholm har priserna fallit med 2 procent i mars och ytterligare knappt 4 procent i april. Under 2020 väntar sig Danske Bank ett fall på 7 procent. SEB talar om ett dubbelt så stort prisfall.

– Det är inte förrän vi har immunitet, vaccin, försvagat virus och har vant oss vid vid ett mer distanserat samhälle som osäkerheten lägger sig, säger Danske Banks Sverigechef Johanna Norberg till SvD.

Det osäkra läget är ett bekymmer för bankerna eftersom det bromsar transaktioner och nyproduktionen av bostäder. För att stödja markanden anser Johanna Norberg att det bör bli lättare att ta bolån.

– Det är sunt att amortera men 2018 gjorde staten det alltför svårt för många i Storstockholm och andra storstadsregioner att låna. Nu borde man passa på att se över och lätta på kraven för nya bolånetagare. Då skulle det också finnas utrymme för mer nyproduktion, säger Johanna Norberg till SvD.

Det råder även ett visst prisfall för kommersiella fastigheter. Men där är Johanna Norberg inte lika bekymrad.

– Idag är inte fastighetsbolagen så skuldsatta som när Sverige gick in i fastighetskrisen på 1990-talet, men det finns förstås skillnader mellan fastighetsbolag där de som har stora ytor för sällanköpshandel kan få det tuffare.

Platsannonser