Danske Bank.
Bank

Danske Bank sänker tröskeln för negativa räntor

Danske Bank sänker tröskeln för privatkunder och räntespreaden för företagskunder i Danmark

Publicerad 2021-04-26

Danske Bank sänker tröskeln för debitering av negativ ränta på personliga kundinsättningar från 250 000 DKK till 100 000 DKK och inför en räntespridning på -0,75 procent till -1,00  för företagskunder. Små företag kommer att debiteras den lägsta negativa räntan på -0,75 procent. Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utsikterna till att räntenivåerna fortsätter att vara negativa i kombination med ett stadigt ökande inlåningsöverskott innebär att Danske Bank kommer att ändra räntevillkoren för standardinlåning från och med den 1 juli 2021 för både privat- och företagskunder.

Ändring av tröskelvärdet för debitering av negativ ränta på personliga kundinsättningar från och med den 1 juli 2021.

 -Vi har upplevt mycket ovanliga räntenivåer under lång tid nu, och det finns inga utsikter att förändras. Samtidigt ser vi ett betydligt ökande inlåningsöverskott, vilket i den nuvarande ränteomgivningen ger en betydande kostnad för banken. Detta är uppenbarligen inte hållbart för oss på lång sikt och vi sänker därför tröskeln för debitering av negativa räntor på inlåning. Vi är naturligtvis redo att ge kunder råd om hur de kan anpassa sig till situationen efter den 1 juli 2021, bland annat genom att diskutera relevanta alternativ till kontantdepositioner, säger Mark Wraa-Hansen, chef för personliga kunder i Danmark i en skriftlig kommentar.

Från och med den 1 juli 2021 ändras standardräntan för företagskunder från 0,60 procent till mellan -0,75 procent och -1,00 procent för insättningar i danska kronor. 

-Förändringen för företagskunder är en följd av den långvariga perioden med låga räntor som vi förväntar oss att fortsätta och de stora belopp som våra företagskunder har på insättningen. Vi måste se till att vår insättningsverksamhet är lönsam även i framtiden för att driva en ekonomiskt lönsam bank. Småföretagskunder kommer att debiteras lägsta standardränta i spreadet, bland annat på grund av osäkerheten i samband med coronakrisen. Naturligtvis är vi redo att hjälpa och ge kunder råd om alternativ till kontantdepositioner, säger Niels Bang-Hansen, chef för företagskunder i Danmark.

-Förändringen gäller inte för Danske Bank i Sverige, säger Danske Banks presschef Anna Sundblad till Realtid.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in