Politik & samhälleNyhet

Danske Bank: Osäkrare utsikter för svensk ekonomi

Danske BankDanske Bank
Publicerad
Uppdaterad

Efter ett år med stark tillväxt i den svenska ekonomin är nu framtidsutsikterna osäkrare med inflation som urholkar hushållens köpkraft och konsumtion som tar stryk. Det skriver Danske Bank i sin senaste makrorapport Nordic Outlook. 

Finwire

Den svenska bruttonationalprodukten, kalenderjusterad, väntas visa en tillväxt på 2,5 procent (tidigare prognos 3 procent) i år och öka med 2 procent nästa år (tidigare prognos 2,2 procent).
Under 2021 låg tillväxten på 4,5 procent.

Kärninflationen väntas röra sig ytterligare uppåt på grund av ihållande utbudsstörningar, vilket tvingar Riksbanken att agera för att försvara trovärdigheten, men höjningscykeln väntas bli kort.

– Vi förväntar oss att Riksbanken kommer att revidera upp sin inflationsprognos vid kommande möte i april, och även att revidera ned sin tillväxtprognos något i riktning mot stagflation. Med tanke på inflationssiffrorna för februari tror vi att Riksbanken kommer att signalera en första höjning av reporäntan i september med ytterligare höjningar vid de två följande mötena i november och februari, skriver Danske Bank. 

Annons

Danske Bank spår en inflation på 4 procent i år, vilket är en höjning från tidigare 2 procent. Under nästa år faller inflationen tillbaka till 1,3 procent som också var bankens tidigare prognos. Vidare uppger Danske Bank att styrkan i den svenska bostadsmarknaden inte bör underskattas trots hotande räntehöjningar.

Annons