Bank

Danske Bank lämnar Baltikum och Ryssland

Danske Bank avvecklar all sin verksamhet i Baltikum och Ryssland. Det skriver banken i ett pressmeddelande ett par timmar efter beskedet från Estlands FI att banken måste stänga ner hela sin estniska filial.

Uppdaterad 2019-02-20
Publicerad 2019-02-19

"Danske Bank bröt mot anti-penningtvättlagar i flera år genom att bedriva verksamhet mot högriskklienter och möjliggöra misstänksamma transaktioner genom banken. Dessutom förde banken estniska myndigheter bakom ljuset genom att förse dem med felaktig information, vilket försvårade för myndigheterna att vidta åtgärder. 

Det beskedet gav den estniska finansinspektionen tidigare på tisdagen. Kravet från estniska FI är att Danske Bank inom 20 dagar ska presentera en plan för avvecklingen, som ska vara genomförd senast om åtta månader. Misslyckas banken med avvecklingen kommer det kosta 100 000 euro per dag.

Ett par timmar efter det beskedet meddelar Danske Bank att de stänger ned all verksamhet i Ryssland, Estland, Lettland och Litauen.

Nedstängningen här sker oberoende av den estniska inspektionens beslut, uppges det.

– Vi medger att de allvarliga fallen av möjlig penningtvätt i Estland har haft en negativ effekt på det estniska samhället, uppger tillförordnad vd Jesper Nielsen i ett pressmeddelande.

 

Platsannonser