Annons

Annons

Danske Bank-bonusar riskerar att dras tillbaka

Efter penningstvättshärvan riskerar flera anställda på Danske Bank att förlora sina bonusar.

Anställda på Danske Bank kommer troligtvis att förlora sina bonusar efter penningtvättsmisstankarna, enligt Nyhetsbyrån Ritzau Finans, som hänvisar till regler som infördes efter finanskrisen som kräver att banker ska avbryta bonusutbetalningar och dra in redan utbetalda bonusar om de har utbetalats på felaktiga grunder.

Danske Bank vill inte kommentera hur många miljoner kronor det rör sig om eller hur många anställda som berörs men Ritzau Finans skriver att de anställda har anställningsavtal som möjliggör att banken avbryter bonusutbetalningar liksom att banken, enligt lag, kan avbryta bonusutbetalningarna från tre till fem år tillbaka.

De som sannolikt drabbas av detta är ledningsgruppen och styrelseledamöterna, enligt Ritzau Finans.

Annons

Annons

Endast 40-60 procent av bonusen betalas ut omedelbart medan resterande del betalas ut de närmsta fem åren, vilket gör att ledande befattningshavare har ett långsiktigt engagemang i bankens resultat och intressen.

Danske-skandalen briserade för drygt ett år sedan efter att Köpenhamnstidningen Berglinske avslöjade att det förekommit stora misstänkta öveföringar i bankens estniska filial. Berglinske, som analyserat otaliga kontoutdrag från Danske, slår fast att motsvarande 75 miljarder kronor kan hänföras till penningtvätt.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons