Börs

Danska pensionsfonder nobbar Lauritz

Stora inhemska institutioner vägrade investera i bolaget redan innan dess havererade notering på First North i Stockholm förra veckan.

Publicerad 2016-06-14

Auktionshuset Lauritz, som förra veckan fiaskoartat ställde in sin börsintroduktion i Sverige, verkar få problem med att ta in kapital från Danmarks pensionskassor.

Stora institutioner som AP Pension, PFA Pension och Danica nobbar att investera i bolaget när nu den havererade noteringen äger rum. Det skriver Finans.dk, som fått bekräftelse från de tre nämnda pensionskassorna att de inte tänker gå in som ägare.

Ofta är pensionsfonderna redo att investera i inhemska bolag vid en börsintroduktion men auktionshuset har sållats bort. Ingen av parterna redogör för varför de väljer att inte investera men Finans.dk erfar att det har att göra med en generell oro över Lauritz ekonomiska situation. Bolaget kämpar bland annat med höga skulder och dålig tillgång till eget kapital, skriver Finans.dk.

Flera av pensionsbolagen fick besök av Lauritz redan för tre år sedan av ägaren Bengt Sundstrøm. Men istället tog auktionshuset in kapital via en emission av företagsobligationer, något bolaget betalar 7,5 procent i ränta för.

Lauritz vd Mette Rode Sundstrøm bekräftar i ett e-postmeddelande för Finans.dk att bolaget undersökte flera möjligheter att ta in kapital men nöjde sig med emissionen. 

Det danska auktionshuset ställde in noteringen i Stockholm samma morgon som handeln skulle dras igång och ska komma med ett helt nytt erbjudande den här veckan. Det nya prospektet kommer den 15 juni och handeln väntas inte komma igång förrän den 22 juni.

Den stoppade börspremiären har kallats för ett stort fiasko och mycket kritik har riktats mot rådgivaren ABG Sundal Collier.

Platsannonser