Finans Nyhet

Dansk obligationsjätte invaderar Sverige

Publicerad

Danmarks största kreditgivare och Europas största privata obligationsutgivare, Nykredit, etablerar en svensk filial och plockar in en bankveteran som Sverige-chef.

Realtid.se

Nykredit Markets har anställt Bengt Svelander som vd för verksamheten i Sverige.

Han är ingen duvunge inom finansbranschen precis. Han kommer närmast från en chefspost inom Nordea. Han har också en tidigare erfarenhet som vd för Danske Bank i Sverige. Han har även varit ansvarig för Danske Markets Sverige.

Den nya enheten är placerad i centrala Stockholm och till en början 10-15 anställda, men målet är att uppnå en betydande marknadsandel av handelns i svenska stats- och bostadsobligationer:

Annons

– – Med anställningen av Bengt Svelander har vi fått en mycket profilerad ledare med ett stort kunnande om den svenska marknaden och de kunder som vi ska samarbeta med framöver, säger koncerndirektör Karsten Knudsen.

Bengt Svelander tillträder sin nya tjänst per den 1 juli.

Nykredit har också anställt Patrik Meijer som Bengt Svelanders högra hand. Han har tidigare varit anställd som chef för Svenska Handelsbankens handel mot svenska institutionella kunder inom den svenska penning- och obligationsmarknaden. Han har också haft flera liknande uppdrag inom svensk institutionell kundhandel sedan 1992.

Annons

Enligt företaget är etableringen i Stockholm en förstärkning av Nykredit Markets satsning på att bli en ledande nordisk aktör med fokus på just obligationer. Detta innebär att Nykredit Markets redan har etablerat verksamhet i såväl Norge som Finland. Koncernen har idag drygt 4.000 medarbetare.

I Danmark har Nykredit en marknadsandel på 42 procent och är Danmarks tredje största kapitalförvaltare samt Danmarks femte största bank.

Realtid.se har sökt Bengt Svelander.

Annons
Annons