Annons

Annons

Danmark skärper regler efter Danske Bank-skandalen

Nu ska Danmark skärpa reglerna för den danska finansinspektionen med anledning av den jättelika penningtvättskandalen.

Alltför täta kopplingar mellan de myndigheter som ska granska de finansiella marknaderna och finansiella institutionerna i sig kan vara en orsak till att skandalen kring Danske Bank kunde gå så långt.

Efter penningtvättskandalen i Estland – omfattande drygt 2 000 miljarder kronor – har det framkommit kritik mot Finanstilsynets utredare. Kritiken kommer från visselblåsaren i Danske Bank-skandalen, Howard Wilkinson. Tidigare i höstas uppmanade han de danska folketinspolitikerna att se över reglerna. Han har påpekat att inte minst Finanstilsynets ordförande fram till i maj, Henrik Ramlau-Hansen, tidigare arbetade som finansdirektör på Danske Bank.

Nu säger den danske näringsministern Rasmus Jarlov till Financial Times att center-högerregeringen i landet ska se över sätt att stärka regelverket. Det ska ske under början av 2019.

Annons

Annons

– Vi har särskilt frågat efter råd från grannländer i utmaningen hur man får rätt balans mellan att få kompetenta människor från banksektorn till myndigheterna utan att samtidigt få intressekonfliker, säger Rasmus Jarlov till Financial Times.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons