Ekobrott

Danmark skärper regler efter Danske Bank-skandalen

Nu ska Danmark skärpa reglerna för den danska finansinspektionen med anledning av den jättelika penningtvättskandalen.

Publicerad 2019-01-02

Alltför täta kopplingar mellan de myndigheter som ska granska de finansiella marknaderna och finansiella institutionerna i sig kan vara en orsak till att skandalen kring Danske Bank kunde gå så långt.

Efter penningtvättskandalen i Estland – omfattande drygt 2 000 miljarder kronor – har det framkommit kritik mot Finanstilsynets utredare. Kritiken kommer från visselblåsaren i Danske Bank-skandalen, Howard Wilkinson. Tidigare i höstas uppmanade han de danska folketinspolitikerna att se över reglerna. Han har påpekat att inte minst Finanstilsynets ordförande fram till i maj, Henrik Ramlau-Hansen, tidigare arbetade som finansdirektör på Danske Bank.

Nu säger den danske näringsministern Rasmus Jarlov till Financial Times att center-högerregeringen i landet ska se över sätt att stärka regelverket. Det ska ske under början av 2019.

– Vi har särskilt frågat efter råd från grannländer i utmaningen hur man får rätt balans mellan att få kompetenta människor från banksektorn till myndigheterna utan att samtidigt få intressekonfliker, säger Rasmus Jarlov till Financial Times.

Platsannonser

Logga in