Nyhavn i Köpenhamn till höger och euro-symbolen utanför Europeiska centralbanken i Frankfurt. Foto: Pixabay
Nyhavn i Köpenhamn till höger och euro-symbolen utanför Europeiska centralbanken i Frankfurt till vänster. Foto: Pixabay
Bank

Danmark överväger gå med i EU:s bankunion

Danmarks regering har beslutat att utvärdera om landet ska ansluta sig till EU:s bankunion. "Vi kan konstatera ett ökat intresse för Köpenhamn som finanscentrum", skriver regeringen.

Uppdaterad 2017-07-04
Publicerad 2017-07-04

Det framgår av ett pressmeddelande.

En så kallad rekommendation för hur regeringen ska gå vidare ska presenteras under det andra halvåret 2019.

– Vi kan konstatera ett ökat intresse för Danmark och Köpenhamn som finanscentrum. Det är positivt i och med att det kan erbjuda fler investeringar och arbetstillfällen i Danmark. Det är också i ljuset av det som vi nu sätter i gång arbetet så att vi inom loppet av kommande år tar slutgiltig ställning till Danmarks deltagande, säger Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen i en kommentar.

Danmark är inte ett EMU-land, men har en penningpolitik som syftar till att hålla den danska kronans växelkurs i stort sett stabil gentemot euron.

Nordea utvärderar en flytt av huvudkontoret från Stockholm till Köpenhamn eller Helsingfors, vilket kan bidra till Danmarkas nyvunna intresse för att gå med i EU:s bankunion.

Platsannonser