Dan Egerstad

… som precis kommit tillbaka från söderhavsön Niue där han planerar att bygga ett nät som ska vara oberoende av .nu-domänens ägare Bill Semich.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-03-21

Realtid.se har tidigare följt bråket om .nu-domänen. Det lilla öriket Niue - samt sina svenska allierade – har anklagat amerikanen Bill Semich för att ha lurat till sig toppdomänen och brutit sina löften.

Semich hävdar att han inte lovat någonting men att han förser hela ön med gratis internet. Svensken Dan Egerstad reste till Niue för att sätta upp ett nät oberoende av Semich.

Vad gjorde du på Niue?

– Jag pratade med folk för att se hur det såg ut där nere och skulle också försöka sätta upp grunderna för ett nät. Utrustningen försvann dock på vägen!

Hur gick det annars?

– Det gick bra. Jag träffade kabinettet, telekom-ansvariga och så vidare. Jag fick ett väldigt vänligt mottagande. De har hållit på med det här i tio år. De är alltid rädda för att nätet ska stängas ner.

Har det hänt?

– Ja, flera gånger. De har stängt ner nätet för att utpressa regeringen.

Hur stor fråga är det här för Niues befolkning?

– Enligt regeringen är det den största frågan landet någonsin haft. De är dock väldigt försiktiga eftersom nätet när so helst kan stängas ner. Regeringen som satt innan, så .nu-domänen förhandlades bort, är inte populär idag. Den nuvarande regeringen är rädd för att det ska hända igen och att de ska förlora befolkningens förtroende.

– Jag åker tillbaka så snart som möjligt, jag har eget företag och har inte så mycket tid. Då ska jag fortsätta där jag slutade.

Så det blir ett nytt nät för Niue?

– Det blir det absolut. Poängen är att det ska ägas och kontrolleras av Niue, ingen annan.

Varför gör du det här?

– Varför inte? Nej, men det är helt charmerande. Jag sitter varje dag framför datorn, det är mitt liv. Så plötsligt kommer det upp en söderhavsö som behöver hjälp. Dessutom är responsen jättebra. Jag har aldrig träffat några ödmjukare människor i hela mitt liv.

Platsannonser

Logga in