Finans Nyhet

Dags för fredags-jamare

Publicerad

Nevermind alla gulliga och corny kattbilder som cirkulerar. Kolla in de coolaste katterna!

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Fredagstävlingar

Terrence Malicks drama The Tree of Life vann Guldpalmen i Cannes i år, inte minst tack vare Brad Pitt, Sean Penn och Jessica Chastain i huvudrollerna. Filmen handlar om Jack som är en av tre bröder i en familj i mellanvästern. Modern är en känslig kvinna som står för kärlek och empati. Fadern, å andra sidan, försöker lära sina söner att i första hand tänka på sig själva. Föräldrarna kämpar för sina olika åsikter, och Jack står mitt emellan dem. Tre blu-ray och tre dvd väntar.

Terrence Malick var med och skrev om manuset till Jack Nicholsons debutfilm som regissör. Vad heter filmen?

Annons

1. Häng inte här Henry Moon.

X. Drive, he said.

2. The trip.

Annons

16-åriga Hanna (Saoirse Ronan från Försoning) är intelligent, nyfiken, attraktiv – och utbildad lönnmördare. Hon har levt större delen av sitt liv undangömd i den arktiska vildmarken och tränats i stridsteknik av sin far (Eric Bana, känd från München). Nu skickas hon tillbaka till civilisationen där en hänsynslös CIA-chef (Cate Blanchett) väntar på att utplåna alla spår av hennes existens. Hanna får efter hand reda på sanningen om sitt förflutna och tvingas kämpa för att överleva samt hämnas på den person som gjort henne till en mördarmaskin. Tävla om fem blu-ray.

Hannah med H är namnet på en svensk film från 2003. Tove Edfeldt och Joel Kinnaman spelade huvudrollerna, men vem stod för musiken?

1. Jenny Wilson.

Annons

X. Stina Nordenstam.

2. The Knife.

Bilar 2 kör ut från samma verkstad som Upp och Toy Story 3. Realtid har fem ex av kombopacken med både blu-ray och dvd.

Racingens superstjärna Blixten McQueen och hans vän bärgningsbilen Bärgarn, drar iväg på en resa ut i världen för att tävla om vem som är världens snabbaste bil, i en stor World Grand Prix-tävling. Men vägen mot mästerskapstiteln blir full av intriger, spänning och överraskningar när Bärgarn trasslar in sig i ett skruvat internationellt spionäventyr. Ett animerat äventyr som passar hela familjen.

Vad heter Steve McQueen-filmen från 1968 som innehåller en av filmhistoriens mest omtalade biljakter?

1. Bullitt.

X. Le Mans.

2. Getaway – rymmarna.

Blue Bloods är ett polisdrama producerat av CBS. Bakom serien ligger bland andra Robin Green och Mitchell Burgess, kända för sitt arbete med The Sopranos åt HBO. För Frank Reagan (Tom Selleck), högste chef för New York-polisen, är familjen mycket viktig. Äldsta sonen Danny (Donnie Wahlberg) är en tuff och hård polis som alltid gör sitt jobb – även om han ibland använder tveksamma metoder för att nå sina mål. Dottern Erin (Bridget Moynahan) är biträdande åklagare som passionerat följer lagen till punkt och pricka, och kämpar samtidigt som nybliven singelmamma med att uppfostra sin dotter. Första säsongens alla 22 avsnitt finns nu samlade på sex dvd i en box. Vi har fem boxar.

Tom Selleck spelade i många år en privatdeckare. Vad hette tv-serien?

1. Magnum.

X. Kojak.

2. Baretta.

Audio video disco. Så heter nya albumet från franska duon Justice, och vi har fem cd att tävla om. Här tar duon tagit ett steg bort från den dance-musik som ligger dem varmt om hjärtat och nya influenser skiner igenom. De har blandat rock/electro med catchiga popbeats, ändå låter det Justice. Justice ville att nya albumet skulle ha ett mer progressivt rock-sound så de exprimenterade med instrument som var helt nya för dem. De beskriver själva hur de ville kombinera sitt tidigare ”night in the city” sound med ett mer ”an afternoon in the country”.

Pedro Winter knöt Justice till Ed Banger Records. Vilket band är han manager för?

1. Daft Punk.

X. Radiohead.

2. Saint Etienne.

Tävla om ett paket med tre audiofil-skivor. Det är bolaget Music On Vinyl som greppat det växande intresset för vinyl. Realtid har 180 grams återutgivningar av Totos självbetitlade debutalbum från 1978 (med låtar som Hold the line och Georgy Porgy), Alan Parsons Projects progressive-favorit Pyramid från samma år, samt – från 1990 – albumet Elizium av inflytelserika gothrockarna Fields of The Nephilim.

Vi har fem fina tröstpris också. Pressen i hemlandet kallar Rita Engedalen för Norges Bluesdrottning. Lyssna själv på cd:n Chapels and bars, där svenske blueskungen Sven Zetterberg gör statsbesök.

När han startade Alam Parsons Project var engelsmannen Parsons känd som studiotekniker. Vilken av dessa klassiker var han inte inblandad i?

1. The Beatles- Abbey Road.

X. Pink Floyd – The dark side of the moon.

2. Jethro Tull – Aqualung.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post.

De rätta svaren är X, 2, 1, 1, 1 och 2.

Och så Fredags-Kangas

Alla snubbar

alla snubbar

alla snubbar

vill ju vara katt

Ända sen jag var en liten unge har jag gillat katter.

Jag minns än i dag den där scenen i Disneyfilmen Aristocats där en orkester med jazzkatter spelar sig nedåt i ett hus. De rasar stiligt genom våning efter våning, alltmedan golvplankorna yr och bandet coolt röjer på med världens drag.

Ända sen dess har låtar med katter som tema fått mig att rulla över på rygg med tassarna i vädret.

Som Put your cat clothes on med coolaste gitarrkatten Carl Perkins.

Som Cat scratch fever med gitarrgonzogalningen Ted Nugent.

Som stötiga poppärlan Cool for cats med Squeeze.

Som coolaste gonzostötiga gitarrpärlan Can your pussy do the dog? med The Cramps.

Ja, titta vad katten släpade in.

Men jag är knappast av typen som skickar vidare massutskick om gulliga kattungar på internet. Eller konstiga, knasiga, corny kattbilder.

Däremot jag gick i spinn direkt när jag fick nos på The Kitten Covers. Någon tar klassiska skivomslag – Nirvana, Prince, Kiss, John Coltrane – och lägger in passande bilder på coola katter.

Inte missa. Kanske en jamare eller två i helgen?

Annons