FinansNyhet

Cyberattacker inom finans: Egna anställda och konkurrenter oroar

Cybersäkerhet PWCCybersäkerhet PWC
Foto: Philipp Katzenberger via Unsplash
Publicerad

Cyberkriminella oroar bank- och finansbranschen men de egna anställa samt konkurrenterna anses även de utgöra ett stort hot.

Marlène Sellebråten

Sex av tio chefer inom bank och finans tror på att deras verksamhet kommer att råka ut för cyberattacker under 2021. Men utöver cyberkriminella är många även oroliga för de egna anställda och konkurrenterna, visar resultaten från PWC:s internationella branschrapport ”Digital Trust Insights – Financial Services”. Drygt 600 chefer inom branschen har medverkat. Cyberkriminella anses utgöra det största hotet men så många som 52 procent anger konkurrenter och 50 procent nuvarande anställda som troliga förövare.

–  6 av 10 chefer inom bank- och finans säger till oss att branschen kommer att råka ut för cyberattacker mot kritiska affärssystem under det närmaste året. Lika många tror att attacker mot molntjänster kommer att äga rum, säger Anders Carlsson, som är ansvarig för Cyber Security inom PWC Sverige, i en skriftlig kommentar.

– Teknikutvecklingen måste mötas med rätt säkerhetsåtgärder. Den explosionsartade utvecklingen av molntjänster är ett tydligt exempel på ett område där det krävs större fokus på cybersäkerhet inom bank- och finansområdet. 

Annons

Enligt undersökningen avser 57 procent av företagen inom bank och finans att öka sin cybersäkerhetsbudget under 2021 och 53 procent att anställa fler medarbetare inom cybersäkerhet. Sammanlagt 51 procent säger att cybersäkerhet kommer att vävas in i varje affärsbeslut. Det är dock en utmaning med tanke på att hela 70 procent av informationssäkerhetscheferna inom bank och finans inte rapporterar till vd eller styrelse, enligt PWC.

Annons