Finans Nyhet

CVC Capital slår Europarekord

Publicerad

CVC Capital håller på att skapa Europas största buy-out-fond på 6 miljarder euro. Detta i en tid då riskkapitalbolag gör sina största investeringar någonsin.

Richard Sachar, chef för Almeida Capital, förutspår ett rekordår för private equity-investeringar i Europa. Den tydligaste trenden är amerikanska investerares ökade intresse för att allokera kapital till europeiska buy-out-fonder.

Till exempel har BC Partners för närvarande dragit in 5 miljarder euro till sin buy-out fond. Bridgepoint stängde nyligen en fond på 2,5 miljarder euro, samtidigt som PAI har dragit ihop 2,7 miljarder trots ett mål på 2 miljarder euro.

Analytiker på Almeida förutspår att europeiska buy-out-fonder kommer att lyckas dra in 32 miljarder euro under 2005. Detta kan jämföras med förra rekordåret 2000 då motsvarande summa var cirka 20 miljarder euro

Annons

Men rekordet innehas fortfarande av amerikanska Carlyle Group som i slutet av mars i år stängde världens hittills största buy-out-fond någonsin på 7,85 miljarder dollar, motsvarande 6,04 miljarder euro. Men det rekordet kommer sannolikt att slås inom kort. Goldman Sachs är i närheten av att lyckas dra in 8,5 miljarder dollar och Blackstone kan uppnå 10 miljarder dollar.

Annons