Bank

Credit Suisse gör nyemission på 4 miljarder schweizerfranc

Credit Suisse gör en riktad nyemission på 4 miljarder schwizerfranc, motsvarande drygt 35 miljarder kronor. Åtgärden presenterades i samband med morgonens delårsrapport och ska täcka bankens kapitalbehov på 2-4 miljarder franc.

Peter Andersson
Uppdaterad 2017-04-26
Publicerad 2017-04-26

Åtgärden ska se i ljuset av den bot på 5,28 miljarder dollar, eller drygt 46 miljarder kronor, som banken tvingades till av amerikanska myndigheter strax före jul. Trots jätteboten i USA ville ledningen ha ett mycket generöst bonuspaket, vilket utlöste vrede hos ägarna, som anklagar ledningen för att missköta banken. Inte ens ett löfte om att minska bonuspaketet med 40 procent har lugnat ned stämningen.

Samtidigt som banken presenterar nyemissionen, som redan är fulltecknad av Deutsche Bank och Morgan Stanley, klargjorde man också att planerna på att sätta den schweiziska rörelsen på börsen skrinläggs.

I ett uttalande säger Credit Suisse vd, Tidjane Thiam, att åtgärderna tillsammans med bankens resultat ska räcka för att säkra bankens kapital och utdelningarna till aktieägarna.

Bankens vinst före skatt under första kvartalet landade på 670 miljoner schweizerfranc istället för de 648 miljoner som marknaden förväntade sig.

Platsannonser