FinansNyhet

Creandum investerar i brittiskt fintech-bolag

Tides grundare George Bevis. Foto: Creandum
Publicerad

Det svenska investmentbolaget leder runda när brittiska Tide tar in motsvarande 119 miljoner kronor i nytt kapital.

David Gustavsson

Det framgår av ett blogginlägg på Creandums hemsida av Simon Schmincke som arbetar med venture capital-investeringar på Creandum.

"Vi tror att banktjänser är ett av de områden inom fintech som, så här långt, saknar innovation. Tide är i en position som helt kan revolutionera bankupplevelsen", skriver han.

Fintech-startupen är en brittisk mobilbaserad banktjänst som riktar sig till små och medelstora företag. Tide tar nu in motsvarande cirka 119 miljoner kronor i riskkapital och rundan är en av de större i Europa detta år, enligt nyhetssajten Techcrunch som bevakar startup-branschen.

Annons

Den leddes av Creandum samt Londonbaserade fintech-investeraren Anthemis. Även Passion Capital och Localglobe deltog i rundan. De två sistnämnda investerarna gick totalt in med motsvarande 17 miljoner kronor i Tide förra året, skriver Techcrunch.

Startupen erbjuder bland annat automatiserad bokföring och förenklad administration, liksom digitala fakturor. Simon Schminke anser att storbanker fortfarande i hög grad förbiser små- och medelstora banker. Dessutom bortser banker från de möjligheter som skapas genom ny teknologi, menar han.

"Processerna är pappersbaserade, långsamma och inte kundcentrerade. En hel del av kommuniaktionen sker offline", skriver han och fortsätter:

Annons

"Vi tror att det finns möjligheter till en fundamental förändring av banktjänster för företag (…) Tide erbjuder ett fullskaligt företagskonto på fem minuter och en användarupplevelse man inte inte sett tidigare på detta område."

Nyligen blev Creandum även delägare i Klarna efter att ha köpt aktier i betalbolaget för 46 miljoner kronor. 

Annons