FinansNyhet

Corona leder till lågkonjunktur enligt KI-chefen

Publicerad

Effekterna av coronavirusets spridning kommer att försätta Sverige i lågkonjunkur enligt Konjunkturinstitutets, KI, generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.

Sverker Brundin

KI räknar med att den prognossänkning som regeringen gjorde i förra veckan kommer att justeras ned ytterligare, skriver TT. Finansminister Magdalena Andersson sänkte i förra veckan Finansdepartementets prognos för 2020 med 0,3 procentenheter till 0,8 procent. När hon igår onsdag tillsammans med MP, C och L presenterade ett förslag till extra ändringsbudget flaggade hon för att de negativa ekonomiska effekterna kan bli ännu större.

Den 1 april presenterar KI sin nya konjunkturrapport. 

– Vi var ju tidigare på väg in i en konjunkturavmattning och touchade väl det vi kallar lågkonjunktur, men inte riktigt. Så det här kommer med all sannolikhet att leda till att vi hamnar i en lågkonjunktur med tydligt högre arbetslöshet än normalt, säger Urban Hansson Brusewitz till TT.

Annons

Förutom de åtgärder som redan har föreslagits – slopad karensdag, extra pengar till sjukvård och myndigheter som hanterar coronaviruset, skattelättnader för företag samt så kallade korttidsjobb – anser Urban Hansson Brusewitz att det även behövs mer pengar till kommunsektorn.

På torsdag tror många bedömare att Europeiska centralbanken (ECB) följer efter centralbankerna i USA, Kanada, Australien och Storbritannien och sänker räntan. Men Urban Hansson Brusewitz ser i första hand framför sig att Riksbanken kommer med kvantitativa lättnader. 

Annons