Juridik

Consensus-förvaltare misstänks för marknadsmissbruk

Handeln som ägde rum i mannens yrkesroll består av flera transaktioner vid ett tillfälle. Consensus vd backar upp sin anställde och menar att handeln inte varit fel.

Uppdaterad 2016-08-12
Publicerad 2016-08-12

Åklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten misstänker en förvaltare vid Corp-firman och Kapitalförvaltaren Consensus för otillbörlig marknadspåverkan.

Handeln har ägt rum den 18 november 2015 på värdepappersmarknaden i Stockholm, enligt inlagor i Stockholms tingsrätt. Enligt åklagare Pontus Hamilton rör det sig om flera transaktioner i en aktie, vid ett tillfälle.

Nu väntar ett åtal mot förvaltaren.

– Han har tre veckor på sig att yttra sig över protokollet och därefter fattar jag ett åtalsbeslut så det blir september någon gång. Det finns inget skäl att göra en annan bedömning än att väcka åtal i detta läget, säger Pontus Hamilton.

Har det misstänkta brottet skett i hans yrkesroll?
– Ja, det har det gjort.

Consensus vd Patrik Soko känner till misstankarna mot den anställde kapitalförvaltaren och uppger att firman tittat på handeln och gjort bedömningen att inget fel eller "onormalt" gjorts och därför är förvaltaren kvar på arbetet.

– Han får bevisa att det kan bli några örens rörelse i en sådan här aktie även om man säljer för ett  litet belopp.

Enligt Patrik Soko rörde sig handeln om aktier i låg likvid och det handlade om en flytt där man jämnat ut en post som en kund haft.

– Det är absolut ingen som har haft en personlig vinning av detta så det handlar bara om han har handlat rätt på börsen eller inte. Det blir svårt när man har ett säljuppdrag när man säljer en aktie som har dålig likviditet på de mindre listorna och säljer för 20.000-30.000 kronor, då flyttar man den några ören. När det är en aktie som har procentuellt stora rörelser så blir det stora kast.

Realtid.se söker mannen samt hans försvarare Ulrik Smedberg på Advokatfirman SJS.

Platsannonser