FinansNyhet

Collectorhärvan toppar läslistan

Publicerad

Veckans följetång har helt klart varit de olika turerna i Collector Bank – det är temat i sex av de de tio mest lästa artiklarna i veckan.

Sverker Brundin

1. Collector är bara toppen på isbergetRiskerna med de snabbväxande nischbankerna riskerar att snart spilla över på allmänheten, skriver Realtids krönikör Per Lindall.  

Av: Per Lindvall. Publicerad: Torsdag 2020-01-23.

2. FI:s beslut avgör Collectors framtidCollector tog en smäll på 800 miljoner kronor och klarade inte kraven på kapitalbuffert. Men det kan bli betydligt värre. Det befarar Realtids Per Agerman som ser likheter mellan Collector och HQ:s krasch för tio år sedan.

Annons

Av: Per Agerman. Publicerad: Onsdag 2020-01-22.

3. ”Jag som aktiv förvaltare har alltid haft index som motståndare”Debatten om aktiv kontra passiv förvaltning har under veckan gått het på Realtid. Veckans panel diskuterar för- och nackdelar och fördjupar sig i forskningen på området. 

Av: Olof Ehrs. Publicerad: Fredag 2020-01-17.

Annons

4. ”Vi kommer aldrig mer att ta in pengar”Den tillträdande styrelseordföranden i Collector Bank, Erik Selin, vill att Collector nu ska fokusera på avkastning och kapitalallokering. Emissionen på 1 miljard blir bolagets sista – nu är det upp till bevis.

Av: Sara Johansson. Publicerad: Tisdag 2020-01-21.

5. Sveaskog – svensk ”greenwash” i världsklass”Greenwash” det vill säga att använda sig av olika etiketter för att framställa sig mer miljövänlig än vad man är har blivit ett uppmärksammat problem. Från svensk horisont är det statliga skogsföretaget Sveaskog ett paradexempel med sina ”gröna obligationer.” Det skriver Realtids Per Lindvall.

Annons

Av: Per Lindvall. Publicerad: Onsdag 2020-01-22.

6. Svår sits för SelinGöteborgs finansdrottning Lena Apler abdikerar i Collector, och fastighetskungen Erik Selin tar över även här. Skiftet är rimligt, men på sikt knappast bästa möjliga. Det skriver Realtids Torbjörn Isacson.

Av: Torbjörn Isacson. Publicerad: Tisdag 2020-01-21.

7. Söderberg & Partners byter namn på kapitalrådgivningenKapitalrådgivningen och förmögenhetsrådgivningen inom Söderberg & Partners byter namn och logga.

Av: Sara Johansson. Publicerad: Onsdag 2020-01-22.

8. Collector tar 800 Mkr i kreditförluster – Selin tar över klubbanCollector gör en extra reservation för kreditförluster om 800 miljoner kronor. Storägaren Erik Selin föreslås bli ny ordförande. Aktien rasar drygt 20 procent i öppningen.

Av: Camilla Jonsson. Publicerad: Tisdag 2020-01-21.

9. Indexfonder – älskade hatobjekt”Jag har ett synnerligen ambivalent förhållande till indexfonder.” Det skriver Realtids gästkrönikör Erik Sprinchorn.

 Gästkrönika: Erik Sprinchorn, grundare och förvaltare, TIN-fonder. Publicerad: Fredag 2020-01-17.

10. Så ska rapporten om index- och aktiva fonder tolkas”Viktor Ström tycks mena att det finns persistens (stabilitet reds anm) i avkastningen hos aktivt förvaltade fonder och att det gäller att välja fonder med relativt hög historisk avkastning. Vi visar i våra rapporter att det praktiskt taget inte finns någon persistens.” Det skriver forskarna Harry Flam och Roine Vestman i en replik till Viktor Ström.

Debatt: Harry Flam och Roine Vestman, Stockholms Universitet. Publicerad: Fredag 2020-01-17.

Annons