M&A

Collector säljer Ventures till NFT Ventures

Collector meddelar att bolaget ingått avtal om att avyttra hela sitt innehav i Collector Ventures till NFT Ventures.

Uppdaterad 2020-09-11
Publicerad 2020-09-10

Collector har ingått avtal om att avyttra hela sitt innehav i Collector Ventures till NFT Ventures för 330 miljoner kronor på skuldfri basis. Medgrundaren NFT Ventures blir därmed ensam ägare i Collector Ventures. Köpeskillingen finansieras delvis av ett lån från Collector Bank på marknadsmässiga villkor, framgår av ett pressmeddelande.

Collector Ventures bedriver Collectors investeringsverksamhet och har sedan starten 2016 investerat i 28 bolag inom fintech. Transaktionen ska genomföras under det första kvartalet 2021 och förväntas ha en marginell påverkan på Collectors resultat och finansiella ställning.

Collector startade Collector Ventures tillsammans med NFT Venture 2016. Banken avsatte då 100 miljoner kronor i för investeringar i fintech. Målsättningen var att investera i mellan 10-20 startups på två års sikt.

Det var i samband med att Erik Selin tog över som ordförande i början av året som planerna på försäljning kommunicerades för första gången.

– Vi har kommit överens om att inte investera i ventures, sa Erik Selin till Realtid då.

– Vi ska bli tryggare och lättare att förstå. Det är bra att vara tydliga att vi nu ska fokusera på att vara en vanlig bank.

Riskkapitalbolaget Verdane var tidigt ute och visade intresse för portföljen.

– Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler, sa Verdanes partner Staffan Mörndal till DI Digital i januari.

NFT Ventures bildades 2014 med kapital från Bonnier News som bland annat äger Dagens Industri. NFT:s första fond innehöll 200 miljoner kronor och cirka hälften av de pengarna har hittills investerats i 17 bolag, däribland Toborrow, Tessin, Lånbyte och Pensionskraft.

Sedan starten för fyra år sedan har Collector Ventures investerat i en rad startupbolag, de flesta inom fintech. Exempel är Betterwealth, Gimi, Leeroy, Sigmastocks och Wint.

 

 

Platsannonser

Logga in