Lena Apler
Lena Apler, grundare av och ordförande för Collector Bank.
Fintech

Collector gör ännu en fintech-investering

Nichbanken storsatsar på ny finansiell teknik och har hittills investerat i tio fintech-bolag. Nu går Collector även in i Nordkap som byggt en molnbaserad lösning för skuldförvaltning.

Uppdaterad 2017-02-07
Publicerad 2017-02-07

I maj 2016 startade Collector Bank dotterbolaget Collector Venture som gjort totalt tio fintech-investeringar sedan dess. Nu köper nischbanken också 24 procent av Stockholmsbaserade Nordkap och blir därmed huvudägare – men man vill inte avslöja köpeskillingen. Sedan tidigare äger även NFT Venture 18 procent av Nordkap. 

– Vi kan inte ha all "brain power" inne på Collector utan måste skaffa extra kompetens från den här typen bolag. Teknikutvecklingen går dessutom så fort, samtidigt som vi gör anspråk på att vara Nordens ledande nischbank. Och då måste vi vara snabba i vår tillämpning av nya modeller, säger Lena Apler, grundare av och ordförande för Collector Bank, till Realtid.se.

Nordkap tillhandahåller en molnbaserad tjänst för skuldförvaltning. I systemet samlas data om bland annat låneförfall och räntesatser i olika valutor. I dagsläget samarbetar Nordkap med 60 procent av de största svenska fastighetsbolagen som är i stort behov av skuldöversikt då de i regel belånar sina fastighetsinnehav.

– Alla kunder lägger in sin data anonymiserat i Nordkaps system, vilket gör att man får en bild av vad marknaden erbjuder för räntevillkor och vad alla löptider ligger på i olika valutor. På sikt är tanken att tjänsten även ska fungera som en transaktionsplattform så att man kan handla upp sina lån direkt med ett knapptryck och göra avslut, förklarar Lena Apler. 

Collector ska nu testa tjänsten i som längst sex månader. Sedan är tanken att både använda den internt och – i samarbete med Nordkap – försöka sälja in den till andra finansbolag, till exempel försäkringsbolag och banker. 

Lena Apler berättar också att dotterbolaget Colletor Venture ska göra fler investeringar i fintech-bolag under året. Hon tror att nischbankerna har en konkurrensfördel på det området gentemot de traditionella finansaktörerna. 

– Det är svårare för de jättestora bankerna att hoppa på snabba lättrörliga bolag. Och de små bolagen drunknar lätt i de stora bankstrukturerna, menar hon. 

Platsannonser

Logga in