FinansNyhet

Coeli: ”Risk för stökig börs om amerikanska långräntan stiger snabbt”

Erik Lundkvist, Kapitalförvaltningschef, CoeliErik Lundkvist, Kapitalförvaltningschef, Coeli
Erik Lundkvist, Kapitalförvaltningschef, Coeli
Publicerad

Med en risk för att USA:s kraftiga stimulanser skapar överhettning är de amerikanska långräntorna den viktigaste faktorn för börsen under året, säger Coelis kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist, till Realtid. 

Marlène Sellebråten

Stödåtgärder har tidigare hyllats men det finns idag en växande oro för att USA:s nya stimulanser, i synnerhet Bidens administration enorma stimulanspaket upp mot 1 900 miljarder dollar – motsvarande 9 procent av BNP, riskerar att skapa överhettning av den amerikanska ekonomin mot slutet av året. Det säger Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli.

– Risken för överhettning och med tiden ökande inflation är en risk som finns i USA men inte här i Europa då både stimulanserna och förväntningarna på tillväxt är betydligt lägre. Därför är den viktigaste faktorn för börsen under året, vid sidan av pandemin, de amerikanska långräntorna, säger han.

Marknaderna räknar nu, i samband med att vaccinen rullas ut i världen, att tillväxten återtar på riktigt. Men utöver aktiepriserna så har högre tillväxtförväntningar även fått den amerikanska 10-åriga statsobligationen att återigen stiga. 

Annons

– Under natten tog den ett rejält skutt upp över 1,3 procent för första gången sedan slutet av februari förra året. Det är naturligt att långräntan stiger när tillväxtförväntningarna stiger. Men desto mer som räntan stiger ju mer påverkar det värderingen på aktier. Det har även stor påverkan på börsklimatet hur snabbt räntan förändras. Sker det långsamt har aktiemarknaden tid att anpassa sig medan effekten riskerar att bli större om räntan stiger snabbt. I och med att den amerikanska tioåriga statsobligationen steg över 1,3 procent under gårdagen är börsen inne i en ny fas, säger  Lundkvist.

Han fortsätter:

– Inom spannet 1,3-1,5 procent ökar risken för en korrektion på börsen och skulle den stiga markant över 1,5 procent i närtid ökar risken avsevärt. Fortsätter räntan att stiga, men i långsammare takt är riskerna betydligt lägre. Faller börserna är det de räntekänsliga och högt värderade bolagen som teknologi som har fallhöjd.

Annons
Annons