Annons

Annons

Coeli lanserar artificiell intelligens-fond

Makrofond använder sig av ny teknologi för att identifiera investeringsteman.

Coeli Asset Management lanserar nya fonden Prognosis Machines, en kvantitativ global makrofond som använder finansiella modeller med artificiell intelligens för att identifiera teman investerare föredrar vid ändrade marknadsförhållanden.

Fonden är grundad och förvaltas av Alex Gioulekas, som även är en av grundarna till Catella-delägda svenska systematiska kapitalförvaltaren IPM och var bolagets första investeringschef.

Prognosis Machines startade redan den 2 november och har enligt Coelis vd Lukas Lindkvist "haft en mycket bra start i denna utmanande marknadsklimat".

Annons

Annons

– Vi förväntar oss att fonden fortsätter ge konkurrenskraftig och okorrelerad avkastning och därmed förbättra Coelis helhetserbjudande, säger han i en kommentar.

Alex Gioulekas har tillbringat de senaste två åren med att bygga fonden, ett arbete han började efter att ha sålt sin andel i IPM. Han menar att investerare behöver en ny strategi som kan hantera den allt mer föränderliga riskaptiten i marknaden.

– Fundamentala modeller fungerar inte när riskaptiten är låg och trendföljande modeller har det svårt i marknader som kännetecknas av stora kurssvängningar. Prognosis Machines lösning är att använda artificiell intelligens för att identifiera vilka teman eller tillgångsslag investerare föredrar när oförutsedda händelser, såsom politiska misstag, kriser och katastrofer, inträffar och bygga portföljen efter dessa, säger Gioulekas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons