Finans Nyhet

Citi varnar: Försäkringar nästa fintechbubbla

På en frukost på Stockholm Fintech hub presenterade storbanken Citigroup en ny rapport som kartlagt investeringar i den globala fintechsektorn.
Publicerad

Investmentbanken Citigroup har kartlagt globala investeringar i fintechbranschen. I en rapport utnämner de Stockholm till Europas hetaste fintechcentrum, samtidigt som de varnar för en bubbla inom delar av fintechbranschen under 2017.

Stockholm fintech hub stod häromdagen värd för Sverigepresentationen av rapporten "Digital disruption – revisited"  där den internationella investmentbanken Citigroup låtit ett researchteam kartlägga venture capital-investeringar i fintechföretag världen över. Rapporten presenterades av Citis researchchef Ronit Ghose tillsammans med Johan Lundberg på svenska vc-bolaget NFT Ventures, ett Stockholmsbaserat bolag som är den största och mest aktiva europeiska investeraren i fintechföretag och startups.

Rapporten är en uppföljare till deras tidigare rapport Digital disruption från mars 2016, som Ronit Ghose berättade är bankens mest uppmärksammade och populära rapport någonsin, med 140 000 nedladdningar från bankens sajt.

Av deltagarantalet i KPMG:s lokaler på Vasagatan var den Stockholmsbaserade åhörarskaran inte mindre intresserad den, då det stora rummet där rapporten presenterades snabbt fylldes till bredden och en del personer till och med fick stå utanför rummet och lyssna genom den öppna dörren.

Annons

Den stora makrotrenden som rapportförfattarna identifierat är att de kinesiska drakarna tagit över från USA som världsledande investerare i finansiell digital teknik, fintech. Kinesiska aktörer stod för mer än hälften av alla investeringar i fintech under fjolårets första nio månader, globalt sett. Avseende venture capital har den kinesiska utvecklingen varit nästan explosionsartad där landet mer än fördubblade sin del av denna form av investeringar. De ökade till 46 procent av de globala investeringarna i denna sektor, jämfört med bara 19 procent under 2015.

Under 2016 minskade samtidigt USA:s del av investeringarna till 41 procent globalt sett, en minskning från 56 procent under 2015, vilket alltså placerade de nordamerikanska aktörerna på andra plats bakom de kinesiska investerarna. Rapportförfattarna förklarar att det är de så kallade "kinesiska drakarna" som ligger bakom det här trendskiftet. Drakarna är en branschterm för de stora asiatiska startupsen inom området.

Den amerikanska startupmiljön inom fintech huserar fortfarande fler "unicorns" – enhörningar, startups som är värderade till minst en miljard dollar eller mer. Men i Kina har drakarna på senare tid dragit in mer pengar per investerarrunda och värderats högre än sina västerländska konkurrenter.

Annons

En annan skillnad som rapporten identifierat handlar om att västerländska startups i branschen fokuserat på enskilda delar som de specialiserat sig på, exempelvis lån, försäkringar eller förmögenhetsförvaltning. De kinesiska motsvarigheterna satsar däremot på en bredare strategi där målet är att bli så kallade one stop shops som erbjuder användarna alla former av finansiella tjänster på en och samma plattform.

Vad gäller Europa och Sverige berättade Johan Lundberg på NFT Ventures att Stockholm numera är ledande aktör i Europa och därmed tagit över förstaplatsen från London, som tidigare var störst inom detta område. Men han passade också på att varna för att de europeiska startupsen tappar mark jämfört med de internationella brnaschkollegorna, på grund av färre och mindre investeringar.

– Vi behöver fler aktörer i branschen som det företag jag representerar. Branschen behöver fler och större investeringar, och vi i vårt bolag behöver också fler som konkurrerar med oss, säger Johan Lundberg.

Annons

Men Lundberg är samtidigt positivt inställd till det han ser ske i Stockholm och övriga nordiska länder.

– Vi ser att de nordiska startupsen är bärkraftiga, och vår investeringsportfölj med över 30 bolag som vi gått in i utvecklas bättre än vad vi hade räknat med att den skulle göra.

Rapportförfattarna har också tittat på vad det är som gör Stockholm unikt i Europa, där de lyfter fram fintechföretag som iZettle och Trustly som förebilder. Varför är Stockholm ett mini-Palo Alto, är en av frågorna de formulerat. Svaret återfinns i fyra punkter.

1. En välutbildad befolkning. Universitas 21 har rankat Sverige som topp 5 globalt när det kommer till nationella högre utbildningssystem..

2. Sverige har bland världens högsta mobil- och internetpenetration bland befolkningen. De lyftar bland annat fram hem pc-reformen från mitten av 90-talet som en delförklaring till detta.

3. Det finns en kultur och miljö av att starta och utveckla bolag som finansieras av private equity och venture capital. Stockholm har ett flertal startups som värderas till mångmiljardbelopp som King, Spotify, Skype, Mojang och Evolution Gaming. Räknat per capita ligger staden tvåa efter Silicon Valley sett till antalet mjukvaruföretag som utvecklats här och som värderas til miljardbelopp i dollar räknat.

4. Företag som iZettle som utvecklats i Stockholm och som gjort succé på marknaden skapade ett framgångsrikt ekosystem som uppmuntrade andra entreprenörer att våga prova sina idéer. Dessutom spelar framgångarna för bland annat Spotify och Minecraft in på ett positivt sätt för fintechbolagen.

Avslutningsvis framförde Citigroups Roni Ghose en varning. De har identifierat startups som erbjuder försäkringslösningar som en möjlig eller sannolik fintechbubbla avseende venture capital under 2017. Det finns nämligen väldigt mycket sådant kapital som jagar just investeringsobjekt inom försäkringssegmentet inom fintech. Men det finns till närmelsevis inte lika många startups där, som det finns riksvilligt kapital och investerare. Och det gör att värderingarna av dessa bolag kan nå orimliga nivåer under det kommande året, vilket kan resultera i en bubbla inom detta segment.

Annons