Bank

Citi: Nordeas IT-satsningar tynger lönsamheten

Bankens lånevolymtillväxt bromsar in de närmaste åren. Samtidigt ökar kostnaderna när Nordea nu gör stora IT-satsning.

Uppdaterad 2017-04-11
Publicerad 2017-04-11

Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Citis analys som drar ned rekommendationen till neutral (köp) med 105 kronor som ny riktkurs (125).

Realtid.se har tidigare berättat att Nordea sjösatt ett stort fintech-projekt som ska leda till många fintech-samarbeten de närmaste åren. Citi konstaterar att satsningen pressar upp bankens kostnader och tynger lönsamheten.

"Nordeas direktavkastning är attraktiv (6%), men aktien saknar positivt vinstmomentum på kort till medellång sikt", skriver Citi som bedömer att lånetillväxten blir 2 procent under 2017 medan rörelsekostnaderna bedöms öka 3 procent.

En högre räntemarginal i Norge väntas inte kunna väga upp för dessa faktorer, bedömer Citi. Kärnprimärkapitalpositionen väntas dock stärkas med 40 baspunkter under det första kvartalet till 18,8 procent.

"Det är klart över regleringskravet om minst 17,3 procent och i överdelen av managementbuffertspannet. Även om vi är neutrala till aktien har vi inga tvivel om Nordeas utdelningsutsikter och förväntar oss att direktavkastningsnivån blir en av de högsta bland de europeiska bankerna", skriver Citi vidare.

 

Platsannonser

Logga in