Finans Nyhet

Citi: Läge att vara modig

Taggar i artikeln

Almedalen Brexit Citi IPO M&A
Eirik Winter, Nordenchef investment banking och ordförande Norden, CitiEirik Winter, Nordenchef investment banking och ordförande Norden, Citi
Eirik Winter, Nordenchef investment banking och ordförande Norden, Citi
Publicerad

Almedalen börjar och storbanken Citi är där för att diskutera makroekonomiska risker men även ge taktiska råd kring hur företag kan agera vid stora chocker som Brexit.

Realtid.se

När Almedalsveckan drar igång på söndag åker storbanken Citi dit med samma laguppställning som förra året; den politiska chefsstrategen Tina Fordham, förre finansministern och nuvarande rådgivaren på Citi Anders Borg och bankens Nordenchef för investment banking och ordförande Norden Eirik Winter åker dit för att prata om dagens makroekonomiska utmaningar.

– Nu har vi hållit på med det här i några år och det började lite som ett experiment, mest för min egen skull eftersom jag var borta från landet så länge. Det var ett bra sätt att komma in och få en känsla för närheten till politikerna och näringslivet. Almedalen har blivit allt mer diversifierat och gått från att handla bara om politik till att ha en stor koppling till näringslivet, säger han till Realtid.se.

Det är ganska givet vilka ämnen som kommer dominera i år. Brexit har åtminstone på kort sikt skapat en ganska stor oro och väntas ta upp merparten av fokuset.

Annons

– Så blir det givetvis. Det är ett antal saker vi ska prata om och det kommer handla mycket om Brexit, men även en hel del om det kommande amerikanska valet.

Volatiliteten har ökat men Winter will inte spekulera för mycket i exakt vilka effekter Brexit får på finansmarknaderna. Citi arbetar utifrån flera olika scenarion och ska under Almedlasveckan även prata med olika företag och ge råd om hur de ska kunna parera eller dra nytta av alla olika utfall. 

– Marknaden hade inte riktigt väntat sig det här, det såg vi precis innan. Vad vi lärt oss är att det inte går att lita på undersökningar på samma sätt längre. Väljarkåren är betydligt rörligare idag. Folk kommer vara betydligt mindre självsäkra om saker och det skapar givetvis mer risk. Då är det viktigt att kunna navigera det och vi ser det som vår styrka att tolka de olika skeendena och inte take bets på dem. Hur man ska positionera sig är lite beroende på vem man är som investerare och om man vill göra företagsaffärer eller man ger ut aktier eller obligationer, säger han.

Annons

Tipsen till företag ska handla mycket om att se möjligheter i lite mer oroliga tider i stället för att ta ett steg tillbaka och vara mer försiktig. Vid stora chocker är det vanligt att investerare blir mer återhållsama men samtidigt går värderingarna ner och då kan det finnas möjligheter att göra affärer till ett lägre pris än tidigare.

– Jag tror starka bolag och starka marknader som Norden kan använda det här till sin fördel. Bolagen har stabila vinster, de har mycket likviditet och tillgång till kapital och jag tror man kan vara lite modig i sådana lägen och se på saker mer långsiktigt. Det pratar vi om mycket. De globala bankerna gick igenom stresstester nyligen. Citi klarade testet och i samband med det gick vi ut och sa att vi köper tillbaka nio miljarder dollar av våra egna aktier. Det är ett bra tillfälle för bolag som är starka idag – om de inte vill göra en M&A-transaktion eller köpa upp något annat – att omstrukturera sin kapitalbas och köpa tillbaka egna aktier som kanske är billigt värderade. Man kan även ge utdelningar. Bra bolag kan även i svåra tider försvara sina utdelningsnivåer eller köpa tillbaka egna aktier. I vissa fall kan de höja utdelningar, vilket gör de ännu mer attraktiva i den här lågräntemiljön som vi har idag. Vi har en del taktiska råd kring det där.

Ett ämne som står på agendan men som Winter tycker många missar är den ökade valutarisken i världen. Till exempel är stora delar av Latinamerika beroende av Kina som världens största råvaruimportör. Sedan tillväxten i Kina stannat av har de dragit ner på inköpen av råvaror från Latinamerika, vilket fått stora effekter på kontinentens handelsbalans och därmed valuta, vilket skapat än mer osäkerhet.

Annons

– Vi jobbar mycket med riskhantering och valutarisker för våra globala bolag. Folk fokuserar kanske alltid på aktiepriser men de tittar inte ofta nog på valutasvängningarna, de som sker i samband med en affär men även vad man exponeras mot på lång sikt om man etablerar sig i ett nytt land, säger Winter.

Resultatet av detta och händelser som Brexit gör att det inte blir någon ökning av tillväxten och att räntorna förblir låga.

– Då om någonsin är det ett bra läge att ta in kapital till otroligt låga nivåer och från sin relativa styrka använda situationen till att göra bra affärer. Det är i stora drag vad vi ska diskutera.

Läget för företagstransaktioner är relativt positivt trots att förtroendet för marknaden är ganska skakat för närvarande. Värderingarna ser lite bättre ut och förra årets noteringsboom kan nu tappa till förmån för M&A.

–  I fjol såg vi många noteringar, i Norden gjordes det noteringar värda 8 miljarder dollar. Det var delvis drivet av ett uppdämt behov plus att man fick höga värderingar på aktier, vilket bland annat berodde på att alternativen som obligationer hade så låg avkastning. Du kunde ta lite mer risk men få högre avkastning. Vi hade många mandat från framför allt riskkapitalister att titta på altternativ som noteringar eller M&A och i fjol var det mer lönsamt att göra en börsintroduktion. Nu har det varit tuffare på aktiemarknaden och jag tror det blir mer M&A på grund av det.  Vi ser att mycket folk från Asien och andra marknader nu tittar på Europa på grund av lägre värderingar. Dessutom har dollarn varit stark. Här spelar valutan också en stor roll, avslutar Winter.

Annons