Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell.
Bank

Christer Gardell: “Frank Vang-Jensen är ett utmärkt val”

Cevian gillar valet av Frank Vang-Jensen som ny vd för Nordea och ser fram mot en tempohöjning, säger Christer Gardell till Realtid.

Olof Swahnberg
Uppdaterad 2019-09-06
Publicerad 2019-09-05

– Frank är ett utmärkt val som ny vd för Nordea och har Cevians fulla förtroende, säger Christer Gardell och fortsätter:

– Vi ser fram mot en ordentlig tempohöjning i arbetet med att dramatiskt förbättra bankens lönsamhet. 

Cevian Capital är Nordeas sjätte största aktieägare med 2,3 procent av aktierna i slutet av juli, enligt Nordeas hemsida. 

Nordeas aktiekurs stiger 2,7 procent i den tidiga handeln på torsdagen, jämfört med storbolagsindexet OMXS30 som ökar 0,8 procent. 

Även Lars Söderfjell, portföljförvaltare på Ålandsbanken, säger att Vang-Jensen är ett bra val.

– Han är en lågoddsare som kan organisationen, och han fick lite oförskyllt kritik för det han gjorde på Handelsbanken, rätt åtgärder men kanske inte helt förankrat i regionbankerna, säger Lars Söderfjell. 

Aktiespararnas vd Joacim Olsson säger att Nordeas styrelse har en poäng i att Frank Vang-Jensen har rätt bakgrund och erfarenhet för att snabbt ta vid och leda det fortsatta förnyelsearbetet.

– Att Frank Vang-Jensen har erfarenhet från annan bankverksamhet talar för att han kan ta med sig idéer som kan komplettera det förnyelsearbete som pågår. Erfarenheten från konkurrerande verksamhet lyfts också fram som meriterande från styrelsens sida. Det är positivt och väldigt kontrasterande mot hur Swedbank nyligen agerade, säger Joacim Olsson.

Olsson säger att valet av Frank Vang-Jensen “förefaller mer hoppfullt än motsvarande utnämning av Jens Henriksson i Swedbank”:

– Så verkar marknaden i stort också ta emot beskedet. Men framtiden får visa vilken utnämning som var klokast.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, säger att Nordea behöver få en ny vd på plats under hösten eftersom banken då ska gå ut med nya finansiella mål i samband med delårsrapporten för det tredje kvartalet. 

Landeborn säger att många har velat se en extern kandidat, men en sådan rekrytering hade tagit betydligt längre tid. 

– Han var impopulär på Handelsbanken därför att han ville gå in och göra förändringar i kontorsnätet, vilket det fanns ett starkt motstånd mot då. Det positiva är att det pekar på att han inte är rädd för att göra obekväma förändringar i gamla strukturer om det behövs. Och i Nordea behövs det i allra högsta grad, säger Maria Landeborn.   

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ger också ett positivt omdöme om utnämningen. Hon säger att med flera utmaningar krävs ett tydligt ledarskap. 

– Det är såklart positivt för Nordea att få en ny vd på plats, det är närmast en förutsättning för att med kraft kunna driva igenom de förändringar som sannolikt krävs för att göra banken mer effektiv, få ned kostnader, höja marginaler och kundnöjdheten, säger Johanna Kull.

Även andra sparekonomer gör tummen upp. Frida Bratt på Nordnet säger att “Det är nog bra att Vang Jensen kan sätta igång med sitt nya jobb direkt, marknaden lär se det som positivt att en vd nu är på plats”. 

Joakim Bornold på Söderberg & Partners säger att han uppfattar Frank Vang-Jensen som en “doer”:

– Han är sannolikt ett bra val som kan ta över stafettpinnen och fortsätta att effektivisera och modernisera Nordea.  

 

Platsannonser