FinansNyhet

Chris Vogelzang lämnar Danske – misstankar om penningtvätt

"Med tanke på den speciella situation som Danske Bank befinner sig i och den intensiva granskning som banken är under, särskilt i förhållande till penningtvätt som en följd av Estlands fortfarande olösta fråga, vill jag inte att spekulationer om min person kommer i vägen av den fortsatta utvecklingen av Danske Bank. Därför känner jag att det enda rätta är att jag lämnar," säger Chris Vogelzang. Foto: Danske Bank
Publicerad

Styrelsen för Danske Bank har utsett Carsten Egeriis till ny vd. Han ersätter Chris Vogelzang, som väljer att avgå.

Realtid.se

Detta följer på ett beslut från de nederländska myndigheterna som utpekar honom som misstänkt i samband med utredningar av potentiella överträdelser av nederländsk lagstiftning om förebyggande av penningtvätt på hans tidigare arbetsplats, ABN AMRO. Det framgår av ett pressmeddelannde.

– Jag är mycket förvånad över de nederländska myndigheternas beslut. Jag lämnade ABN AMRO för mer än fyra år sedan och är bekväm med det faktum att jag klarat mina ledaransvar med integritet och engagemang. Min status som misstänkt innebär inte att jag kommer att debiteras. Men med tanke på den speciella situation som Danske Bank befinner sig i och den intensiva granskning som banken är under, särskilt i förhållande till penningtvätt som en följd av Estlands fortfarande olösta fråga, vill jag inte att spekulationer om min person kommer i vägen av den fortsatta utvecklingen av Danske Bank. Därför känner jag att det enda rätta är att jag lämnar. Jag är väldigt ledsen att lämna Danske Bank, som är ett fantastiskt företag med extremt kompetenta människor, och det har varit en stor ära för mig att leda det, säger Chris Vogelzang i en presskommentar.

Chris Vogelzang efterträdde Thomas Borgen som avgick hösten 2018 efter penningtvättshärvan. 

Annons

– Jag är glad att vi har en stark och kompetent efterträdare i Carsten Egeriis, som har varit en del av Executive Leadership Team som Chief Risk Officer i nästan fyra år. Han har haft en central roll i våra saneringsinsatser och i förstärkningen av riskområdet de senaste åren och inte minst i bankens hantering av koronakrisen. Han har mer än 20 års erfarenhet från finanssektorn och styrelsen är övertygad om att han är rätt person att leda den omvandling som redan går bra, säger Karsten Dybvad, styrelseordförande i sin presskommentar.

I detta sammanhang har styrelseledamoten Gerrit Zalm också beslutat att avgå från styrelsen från och med idag. 

Annons