Finans Nyhet

Chodorkovskij till Duman?

Publicerad

Den fängslade oljemiljardären säger sig vilja kandiderar till Duman från sin fängelsecell. Bedömare är dock skeptiska till om han kommer att tillåtas ställa upp av regeringen.

Han avtjänar just nu ett nioårigt fängelsestraff. Efter att ha byggt upp Rysslands största oljebolag Yukos kom han på kant med president Putin efter att ha lagt sig i inrikespolitiken. En rättsprocess inleddes mot honom och hans bolag. I vintras splittrades Yukos upp efter att bolaget tvingats sälja av sin viktigaste produktionsenhet. I våras fick även Chodorkovskij sitt straff efter att en domstol i Ryssland funnit honom skyldig till skattefusk och bedrägeri.

Men Chodorkovskij har inte gett upp sina politiska ambitioner. Nu ställer han upp i valet till en vakant plats i Duman, det ryska parlamentet. Chodorkovskijs kandidatur stöds av landets liberala opposition. Han uppger till ryska medier att han tänker leda sin kampanj från sin fängelsecell.

Liberalerna i Ryssland har haft svårt att göra sig hörda i de i allt högre grad statligt styrda medierna. Genom Chodorkovskijs kandidatur hoppas de på att få mer medieutrymme.

Annons

Enligt rysk lag tillåts Chodorkovksij kandidera till Duman eftersom att hans ansökan att få överklaga domen till högre instans godkänts. Hans nya rättegång är planerad att inledas den 14 september. Bedömare i Ryssland tror dock att den ryska regeringen kommer att göra allt i deras makt för att stoppa Chodorkovskij, till exempel genom att stoppa den nya rättegången.

Enligt Chodorkovskij fick han idén att kandidera efter att ha mottagit uppmuntrande brev från ryssar runt om i hela landet.

– Det handlar inte bara om att jag vill in i Duman, det handlar även om varje ryss medborgares rättighet att göra sig hörd och kritisera den sittande regeringen, säger Chodorkovskij på sin hemsida.

Annons
Annons