Finans Nyhet

Chefsjuristen som fyller Telias kassa

Publicerad

Skiljedom tvingar Cukurova betala miljardskadestånd till Teliasonera.

Realtid.se

Internationella handelskammarens skiljedomsinstitut har gett Teliasonera rätt till ett skadestånd på 932 miljoner dollar plus ränta.

Skadeståndet är en del i den utdragna tvisten med Cukurova om en stor ägarposition i teleoperatören Turkcell. Teliasonera har tidigare fått förtusrätt till att köpa aktierna som Cukurova dock redan har överlåtit till ryska Alfa-gruppen.

”Då Cukurova inte på något sätt agerat eller visat vilja att leva upp till sina skyldigheter enligt de tidigare delbesluten, har TeliaSonera vänt sig till skiljenämnden för att få ett skadestånd utdömt”, skriver Teliasonera i ett pressmeddelande.

Annons

– Det utdömda skadeståndet och räntan på detta utgör ett mycket stort belopp. Då Cukurova helt ignorerat skiljenämndens tidigare beslut, kommer vi omgående vidta åtgärder för att driva in vårt skadestånd i länder där Cukurova har tillgångar, säger Telias kommunikationsdirektör Cecilia Edström i en kommentar.

Det har gått sex år sedan Teliasonera inledde skiljedomsprocessen i Genève under ledning av chefsjuristen Jan Henrik Ahrnell.

Annons