FinansNyhet

Chefsavhoppen från Klarna: ”Ser inte bra ut”

Klarna, Sebastian Siemiatkowski Klarna, Sebastian Siemiatkowski
Foto: TT
Publicerad

På kort tid har Klarna tappat fyra toppchefer.

Anders Frick

Nyligen har Klarna blivit av med sin Sverigechef Joakim Lundberg,  vice vd Knut Frängsmyr,  presschefen Niklas Gillström,  och nu senast Mattias Ekman, som haft olika ledande kommersiella roller i bolaget. 

Det behöver dock inte vara någon katastrof utan kompetensrotationen kan till och med vara en fördel, det säger Douglas Forsling, fintechanalytiker på Redeye, till Realtid.

– Det är naturligt att människor lämnar Klarna när bolaget börjar gå in i en annan fas inför den stundande noteringen. Man behöver andra kompetenser på plats när man går in i en noterad miljö, säger Douglas Forsling.

Annons

Han poängterar att han inte har någon insyns i stämningen på bolaget, utan att han tolkar avhoppen som en del i att bolaget förbereder sig för börsen.

– Det kan finnas många olika orsaker till att personerna slutar. Initiativet kan komma från bolagets håll eller från dem själva, då det trots allt handlar om personer med unika erfarenheter. Med det sagt så ser det inte bra ut inför en ryktad notering, säger han.

Som en del i en förestående börsnotering har Klarna genom artikelliknande annonser i affärspress försökt att tvätta bort bilden av ett bolag som enbart tjänar pengar genom påminnelseavgifter. Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski arbetar även personligen aktivt för att tvätta bort den bilden med hjälp av sponsrade twitterinlägg och debattartiklar.

Annons

Nyligen meddelade bolaget även att man nu slopar delbetalningskontot, förlänger betaltiden på fakturorna och sätter slutdatum för alla krediter – något som Douglas Forsling tolkar som ett publikfrieri. 

Även för fem år sedan gjordes strömhopp från Klarna. På drygt ett år slutade 23 av bolagets nyckelpersoner. 

Annons