Finans Nyhet

”Cheferna håller varandra om ryggen”

Publicerad
Uppdaterad

<pufftextlänk>När 350 personer fick sluta på Saab innebar det ändå att alla chefer fick vara kvar. Enligt fackliga representanter håller cheferna varandra om ryggen. </pufftextlänk>”Kloka företag gör inte så. De städar trappan uppifrån”, säger Anders Baude, vd för managementkonsultbyrån Implement, till Realtid.se.

Realtid.se

Olle Blomkvist

Besparingarna inom svenska försvaret har slagit hårt mot försvarskoncernen Saab. För Saabs verksamhet i Linköping har det inneburit flera varsel. Just nu är det verkstadspersonal som hotas. Ett varsel på 350 personer förhandlas på kollektivsidan. Runt 350 personer har precis varslats. Från 2003 har cirka 400 av 3.000 tjänstemän försvunnit från verksamheten.

Enligt Johan Löfling, Sif-klubbens ordförande på Saab i Linköping, har ledningen för lättvindigt låtit chefer få vara kvar.

– Det finns avdelningar där det i dag finns fem eller färre anställda per chef. Jag tror att det borde vara minst 10 till 20 personer under en chef, säger han till Realtid.se.

Annons

Då ett område utkontrakterats till en partner har i vissa fall chefen för den enheten fått vara kvar i Saabs verksamhet, som beställare.

– Jag tycker att det är konstigt, när alla andra anställda tvingats lämna Saab, säger Johan Löfling.

Roger Lantz, personalchef för Saabs verksamhet på flygsidan, förstår inte kritiken.

Annons

– När vi gör en omorganisation har vi ibland valt att ha kvar både den nya och den gamla chefen ett tag. Det måste vara en viss överlappning när ett byte görs. Därför kanske det uppfattas som om vi har många chefer. Under första halvåret nästa år kommer vi att se en förändring.

Är det sant att det på vissa avdelningar finns fem och ibland ännu färre anställda per chef?

– Det vill jag egentligen inte kommentera, men visst kan det vara så. Det finns enstaka exempel då chefer har få anställda under sig, säger Roger Lantz.

Annons

De chefer som fått lämna sin befattning har också enligt Johan Löfling oftare omplacerats till liknande befattningar men på ett annat ställe inom organisationen.

Enligt Roger Lantz följer ledningen bara de regler som finns vid omorganisationer.

– Att vi omplacerat många chefer kan bero på att de har kunskap som passar på olika ställen, säger han.

Anders Baude, vd för managementkonsultbyrån Implement känner inte till situationen på Saab, men anser att det som skett generellt tyder på att ledningen saknar kraft.

– Det har med kraften hos ledningen att göra. Att städa uppifrån innebär ett kraftigt signalvärde. Man tittar uppåt i organisationerna och om ledningen inte gör sitt jobb får linjecheferna inte kraft att fullfölja förändringarna, säger han.

Anders Baude vill inte gå så långt att kalla det en trend, men han har stött på flera exempel på där företag ökar staben för att administrera neddragningarna.

– Men i de fallen brukar verkligheten hinna ikapp ledningen för nyckeltalen talar sitt eget språk.

Yvonne Edenholm

yvonne.edenholm@realtid.se

Olle Blomkvist

olle.blomkvist@realtid.se

Annons