Konjunktur

Chefanalytikern: Nya tullhot ökar pressen på Fed

Nya tullhot från president Donald Trump innebär att Fed kommer bli mer benägen att sänka räntan, säger Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson till Realtid.  

Uppdaterad 2019-08-02
Publicerad 2019-08-02

Donald Trumps tweet på torsdagen om att USA kommer införa 10-procentiga tullar som omfattar 300 miljarder dollar i import från och med början av september har sänkt börser globalt. 

Även räntemarknaden har ändrat prissättningen när det gäller den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed). Räntemarknaden prissätter nu helt in en räntesänkning i september med 25 räntepunkter jämfört med runt 60 procents sannolikhet före det senaste tullhotet, enligt Reuters. Dessutom räknar marknaden med en lika stor sänkning i december.

– Det finns en ökad sannolikhet att det här på allvar påverkar den amerikanska ekonomin. Konsumentpriser kan påverkas mer påtagligt och det kan även få effekter på konsumtion, säger Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

Handelskonflikten är negativ för konjunkturen, främst i USA och Kina, som enligt Isaksson svarar för drygt en tredjedel av den globala produktionen, men det är svårt att spå i vilken utsträckning det påverkar konjunkturen.  

– Osäkerheten ökar vilket kan hämma beslut om investeringar och anställningar. När företagen är osäkra avvaktar man. Osäkerhet är aldrig bra när det gäller ekonomisk aktivitet, säger Torbjörn Isaksson. 

Han säger att det senaste tullhotet även får påverkan för Fed, som redan har ögonen på handelskonflikten:

– Det är negativt för ekonomin och kommer att få Fed mer sänkningsbenägen, det stärker bilden av att Fed kommer sänka fler gånger. 

Även om Fed-chefen Jerome Powell i onsdags sade att räntesänkningen var att se som en justering snarare än början på en lång serie av räntesänkningar, finns det tvivel om detta på räntemarknaden:

– I det stora hela kommer det att bli tydligare och tydligare att Fed har påbörjat en sänkningscykel och kommer inte att ha något annat val än att fortsätta sänka räntorna ytterligare”, säger Akira Takei, fondförvaltare vid Asset Management One, enligt Reuters. 

 

Platsannonser

Logga in