Foto: Pixabay
Morgonsvepet

CGI Nordic lägger bud på Acando

CGI Nordic lägger bud på Acando, Folksam backar Bonnesen och Idermark inför stämman och Coeli och Allba investerar i Gladsheim. Detta är några av rubrikerna i morgonens nyhetssvep.

Publicerad 2019-03-11

CGI Nordic lägger bud på Acando
CGI Nordic vill köpa upp IT-bolaget Acando, enligt ett pressmeddelande. Budet ligger på 41,45 kronor per aktie, vilket innebär en premie om 44,2 procent mot fredagens stängningskurs på 28,75 kronor. IT-bolaget värderas därmed till 4,32 miljarder kronor.
Av pressmeddelandet framgår det även att CGI Nordic inte kommer att höja priset varesig under erbjudandets eller efter fullföljande av erbjudandet.
Svedulf Fastighets AB, Bjursund Invest AB och Svolder AB, med sammanlagt 22,28 procent av aktierna i Acando, har accepterat budet och säljer sina aktier i Acando till CGI Nordic.
Villkoren är bland annat att budet accepteras i sådan utsträckning att CGI Nordic blir ägare till aktier motsvarande mer än 90 procent av aktierna i Acando efter full utspädning.
Styrelsen rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet från CGI Nordic. Rekommendationen stöds av en så kallad finess opinion från Evli bank.
Acceptfristen för Erbjudandet förväntas inledas omkring den 18 mars 2019 och avslutas omkring den 15 april 2019.
Vidare framgår det att den eventuella sammanslagningen av bolagen kommer ”troligen att innebära vissa organisatoriska och operationella förändringar, samt förändringar för de anställda”.
CGI Nordic har anlitat SEB Corporate Finance som finansiell rådgivare samt Vinge som legal rådgivare.

Folksam backar Bonnesen och Idermark inför stämman
Swedbanks näst största ägare Folksam, som äger 7 procent av rösterna, vill att bankens ordförande och vd ska sitta kvar. Detta säger Folksams vd Jens Henriksson inför stämman den 28 mars.
– Som det ser ut nu kommer vi att rösta ja till ansvarsfrihet både för bankens vd och dess styrelse, säger Henriksson men betonar att ny information kan komma fram innan stämman.

Coeli och Allba investerar i Gladsheim 
Gladsheim Fastigheter har träffat avtal med Coeli samt Allba Holding som kommer att investera sammanlagt 225 miljoner kronor under två års tid. Det första förvärvet kommer att ske under våren 2019 och due diligence pågår, framgår det av ett pressmeddelande.
Gladsheim Fastigheter är ett nystartat fastighetsbolag med fokus på hyresbostäder. Gladsheim grundades under 2018 av vd David Dahlgren, tidigare vd på börsnoterade Amasten. Medgrundare är CFO Fredrik Gynnerstedt.
”Med Coeli och Allba som ankarinvesterare kommer Gladsheim att löpande ta in ytterligare kapital under de kommande åren. Både Coeli och Allba kommer att ta en aktiv ägarroll genom styrelsearbete”, framgår det.
Målsättningen med bolaget är att noteras inom en femårsperiod. 

Ekonomerna spår att brexit skjuts upp
På tisdag klockan 20:00 är det dags för det brittiska parlamentet att rösta om utträdesavtalet. En undersökning som Reuters har gjort där man intervjuat ekonomer visar att dessa spår att det mest sannolika är att EU och Storbritannien enas om ett nytt avtal, men först efter att brexit skjuts upp. Brittiska tidningar siar dock om att regeringen är på väg mot en svidande förlust, enligt fPlus.

Skanska utesluter prisrekyl på bomarknaden
Skanskas vd Anders Danielsson tror inte att priserna på den svenska bostadsmarknaden står inför ytterligare en dramatisk nedgång. Han tror inte heller att en återhämtning är att vänta. Detta säger han till Bloomberg och hänvisar till att det byggts för mycket i det ”dyraste prissegmentet”.

Deutsche bank och Commerzbank i samtal om fusion
Deutsche Banks ledning har nu gått med på att föra samtal med Commerzbank om möjligheten till en fusion, enligt Reuters. Det första mötet ägde rum mellan väldigt få antal personer och mandatet från Deutsche Banks styrelse gavs för en vecka sedan. Samtalen är i ett tidigt skede och kan grusas, tillägger källan för Reuters. Ett sammangående mellan tysklands största banker skulle leda till en bankjätte med ett marknadsvärde om drygt 24 miljarder euro, baserat på fredagens stängningskurser. 

Aktierna med högst direktavkastning i Norden
Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson rankar i två blogginlägg de svenska respektive de nordiska large cap-aktierna med högst direktavkastning. I Sverige toppas listan för 2019 av Oriflame som med en utdelning på 16,88 kronor har en direktavkastning på 8,8 procent. Samma direktavkastning har det orsak oljebolaget DNO, genom sin utdelning på 1,61 norska kronor.
Generellt sett är det många banker som kommer högt upp på utdelningslistor bland svenska och nordiska aktier. Danske Bank har en direktavkastning på 6,5 procent
”Trenden med ökad utdelning från svenska aktier väntas fortsätta under 2019. Stockholmsbörsen förväntas dela ut hela 258 miljarder kronor i år”, skriver Alexander Gustafsson bland annat.

Platsannonser