CFD:s åter i fokus för insiderutredare

Amerikanska myndigheter misstänker att CFD:s använts för att dölja insiderköp i Heinz.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2013-02-28

Amerikanska Securities and exhange commission (SEC) har kommit en bra bit i jakten på de misstänkta insiderläckorna kring budet på Heinz.

Enligt New York Times Dealbook ingår bland annat ett större köp av hävstångsinstrument knutna till Heinz-aktien i den pågående utredningen. Det handlar om så kallade contracts for difference (CFD) som handlats via London från en depå i hos Goldman Sachs i Schweiz, skriver tidningen med hänvisning till anonyma källor nära utredningen.

Enligt uppgift ska den misstänkta CFD-positionen ha generetat en vinst på 1,7 miljoner dollar på bara ett dygn. SEC samarbetar med schweiziska myndigheter och har redan fått igenom en tillfällig frysning av ett bankkonto.

CFD:s erbjuder en stor exponering mot exempelvis en underliggande aktie med begränsad kapitalinsats. Förlusterna kan samtidigt bli stora om kursutvecklingen inte blir den förväntade.

Londonbörsen dominerar CFD-handeln och brittiska Financial Services Authority (FSA) har genomfört ett flertal utredningar kring misstänkt insiderhandel via CFD:s de senaste åren.

Sommaren 2012 dömdes ett flertal personer för inblandning i en amerikansk-brittisk insiderring med koppling till CFD-mäklaren Blue Index. Enligt FSA hade gruppen genererat vinst på över 100 miljoner kronor genom CFD-affärer.

2008 bötfälldes en anställd på Body Shop sedan han använt CFD:s för att tjäna pengar på negativa bolagsnyheter.

CFD-positioner utreddes också av FSA efter Investors och EQT:s bud på Gambro i april 2006. Enligt ett dokument som Ekobrottsmyndigheten lämnade in till Stockholms tingsrätt i samband med den stora insiderrättegången hösten 2009 och vintern 2010, tjänade fem okända placerare 210 miljoner kronor på sina CFD-affärer i samband med budet.

CFD-köpen genomfördes via London veckorna före affären blev offentlig. Enligt FSA:s utredning gjordes affärerna från depåer i Schweiz, Monaco, Kuwait och Storbritannien. Den gången lades dock utredningen ner utan vidare åtgärder.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in