Cecilia Beckroth erkänner bidragsfusk

Tidigare nämndemannen Cecilia Beckroth får 30 procent rabatt på skadeståndet. Samtidigt frias hon för misstankarna att ha snott Piratpartiets medlemslista.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-02-22

Hon kom som ett yrväder in i Stockholms tingsrätt, som nämndeman för Folkpartiet.

Cecilia Beckroth blev misstänkt för att vara läckan Crissan men friad från de misstankarna.

Det var i ett pågående mål där Beckroth var nämndeman som en anonym blogg dök upp. Crissan, som berättade om sådant som endast en begränsad krets människor kände till i målet mot en Café Opera-vakt misstänkt för misshandel.

En anonym polisanmälan pekade ut Beckroth fsom den som låg bakom bloggen. Vilket skulle innebära tjänstefel om en nämndeman läckte via en blogg.

Men vice riksåklagare Guntra Åhlund friade Beckroth från anklagelserna och lade ned förundersökningen för ett år sedan.

– Skälet till att vi inte fullföljer förundersökningen är att vi inte kunnat bevisa - med det omfattande bevismaterial som vi har - att nämndemannen gjort sig skyldig till brott. Vi har heller inga ytterligare utredningsåtgärder som kan förändra bevisläget på ett avgörande sätt, sa Guntra Åhlund till Realtid.se i februari 2009.

I kölvattnet framkom uppgifter om att Beckroth varit sjukskriven från sitt jobb som lärare och kvitterat ut sjukpenning samtidigt som hon fått ersättning från Stockholms tingsrätt som nämndeman.

En ny förundersökning startades för att utreda det misstänkta bidragsfusket.

Chefsåklagare Kristian Augustsson vid Riksenheten för polismål i Malmö (som sköter utredningar när t ex poliser eller folk vid domstolar misstänks för brott) skriver i sitt beslut den 12 februari 2010 att Beckroth ”har i Stockholm genom vilseledande förmått företrädare för Stockholms tingsrätt att felaktigt betala dig (beslut riktat till Beckroth, reds anm) sammanlagt 73.600 kr. Detta genom att du begärt och fått ersättning för inkomstbortfall när du tjänstgjort som nämndeman trots att du i verkligheten inte förlorat någonn inkomst, vilket medfört vinning för dig med 73.600 kr och motsvarande skada för Stockholms tingsrätt”.

Det utmynnar i ett strafföreläggande sedan Beckroth erkänt.

Chefsåklagare Kristian Augustsson beslutar att Beckroth ska betala 50.784 kronor till Stockholms tingsrätt.

Du ger Beckroth en rabatt på 30 procent, hur kommer det sig?

– Det var helt enkelt tingsrätten som gick med på att bara yrka det beloppet. Det var efter ett besked via lagmannen, säger Kristian Augustsson till Realtid.se.

Beckroth misstänktes också i denna utredning för att fuskat till sig pengar i för hög sjukpenning från Försäkringskassan. Det är dock inget som ingår i strafföreläggandet.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef på Försäkringskassan.

Enligt Beckroth la Försäkringskassan ned sina krav på någon form av återbetalning.

– Och de strök uppsåtet, att jag uppsåtligen skulle ha tillskansat mig dubbla bidrag. De tog bort den meningen och det var ju bra.

– Jag tar strafföreläggandet, berättar Beckroth och tycker det är skönt att dra ett streck efter lång utredningstid.

Och Beckroth låter lättad när hon berättar om de övriga nedlagda utredningarna:

– De la ner utredningen om brott mot PUL för att jag hade Piratpartiets medlemslista i min dator.

Det var ett beslut som åklagare Kristian Augustsson fattade samma dag som strafföreläggandet.

– Så Richard Falkvinge är inte glad, säger Beckroth som efter det fick tillbaka datorn och medlemsregistret.

–De la ner Crissan, de la ner alla misstankar om ofredande och de la ner utredningen om att jag lagt ut Lasse Wierups bok Svensk Maffia på Pirate Bay. Wierup hade krävt en halv miljon i skadestånd. Allt la de ner.

–Och Lasse Wierup var inte glad heller för brott mot upphovsrättslagen, den utredningen la de ner för de sa att de inte ska jaga privatpersoner. Kristian Augustsson sa att lagstiftningen är sån att de inte ska jaga privatpersoner utan de stora som tjänar pengar på fildelning, säger Cecilia Beckroth.

I bombdådet mot en lägenhet på Söder i Stockholm misstänktes fem medlemmar i OG, Original Gangsters, men de friades i Solna tingsrätt i december. I den utredningen hördes Beckroth som vittne för att bomben var placerad på adressen där hon tidigare bott.

Beckroth utreds inte för något ytterligare vid Stockholms tingsrätt eller Riksenheten för polismål.

Platsannonser

Logga in