FinansNyhet

Castellum ökar på nytt i Entra 

Henrik Saxborn, Castellum, Entra Foto: TTHenrik Saxborn, Castellum, Entra Foto: TT
Foto: TT
Publicerad

I början av februari gav Castellum upp uppköpsplanerna av Entra, men nu ökar man sin position igen. Rutger Arnhult ser fram emot att samarbeta med Erik Selin.

Annelie Östlund

Reporter

Castellum förvärar SBB:s post  i Entra den 14 juni 2021 för ett pris om 210 NOK per aktie. Efter förvärvet innehar Castellum 33 172 109 aktier, motsvarande 18,2 procent av aktierna och rösterna i Entra. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kommer ni att ta en styrelseplats i Entra?
– Castellum kommer absolut att önska en plats i styrelsen i Entra. Såsom stor ägare har man ett särskilt ägaransvar och detta tar man tydligast genom att ingå i styrelsen, säger Castellums styrelseordförande Rutger Arnhult till Realtid.

Hur kommer det att gå att samarbeta med Erik Selin om Entra?
– Att samarbeta med Erik Selin kring Entra är något som vi bara ser positivt på. 

Annons

Du verkade inte överförtjust över Castellums initiala bud på Entra. Har du ändrat dig avseende Entra?

– Det är stor skillnad på att investera kontant och att betala med aktier och bli utspädd! Entra i sig har jag alltid gillat som bolag. Välskött och fin portfölj samt hyggligt låg belåning med attraktiva låneförutsättningar, säger Rutger Arnhult.

Enligt Castellum är förvärvet ett effektivt sätt för Castellum att uppnå önskad exponering mot norsk fastighetsmarknad och ligger helt i linje med bolagets strategi att vara en ledande fastighetsägare och investerare i nordisk fastighetsmarknad. 

Annons

Så lät det inte i vintras när Castellum meddelade att man gett upp försöket att köpa Entra eftersom man inte mottagit accepter av erbjudandet i tillräcklig utsträckning.

– Jag tycker det förefaller genomtänkt och klokt att nu avbryta affären givet hur situationen utvecklat sig kring Entra, sa tillträdande ordförande Rutger Arnhult till Realtid då.

Rutger Arnhult äger 16,5 procent av aktierna i Castellum  och är bolagets största ägare.

Annons

Efter det uttalandet lyckades Rutger Arnhult bli invald som ny ordförande för Castellums styrelse. En månad senare meddelade vd Henrik Saxborn sin avgång, och kort därefter kom samma besked från bolagets mångåriga CFO, Ulrika Danielsson.

– Entra är en bra investering i form av ett unikt, högkvalitativt fastighetsbestånd med bra geografisk exponering, en mycket intressant projektportfölj, stort kundinslag av statliga myndigheter och en sund balansräkning. Således finns alla förutsättningar för att skapa god tillväxt framöver, säger Henrik Saxborn, avgående vd för Castellum i en skriftlig kommentar på måndagen.

Annons