Fastigheter

Castellum köper Norrporten för 13 miljarder

Castellums aktie handelsstoppas på DI:s uppgifter om att bolaget köper upp Norrporten. Planerna på att notera Norrporten skrotas därmed.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-04-13
Publicerad 2016-04-13

Enligt uppgifter till Dagens Industri skrotas planerna på att börsnotera fastighetsbolaget Norrporten.

I stället går Castellum in och köper bolaget för 13 eller 14 miljarder kronor, beroende på om utdelningen räknas in. Det innebär, enligt tidningen, att Norrportens ägare får in en summa som motsvarar vad en börsnotering hade gett.

Castellums aktie har handelsstoppats med anledning av uppgifterna. Strax efter lunch väntas affären presenteras officiellt.

Det är sedan tidigare känt att Castellum varit ute efter att förvärva Norrporten. Företagets aktie handelsstoppades även i mars i samband med att Castellum offentliggjorde sitt intresse.

I januari bekräftade Norrporten för första gången själv de rykten om en börsnotering av bolaget som hade figurerat en tid. Processen för att börsnotera bolaget, som nu alltså inte blir av, leddes av Nordea, Goldman Sachs och Rothschild.

Norrporten har en fastighetsportfölj som är värderad till 26 miljarder kronor. Det motsvarar mer än hälften av värdet i köparens redan befintliga bestånd. Castellums fastighetsportfölj är värderad till 42 miljarder.

Henrik Saxborn,
vd, Castellum

I den delårsrapport som Castellum presenterade vid lunchtid på onsdagen nämns ingenting om förvärvet av Norrporten. Däremot meddelar man vissa förändringar i koncernstrukturen som ska genomföras under 2016. Dessa innebär att Castellum framöver, istället för att ha sex separata dotterbolag, ska jobba under ett gemesamt varumärke.

– Med lanseringen av en ny koncernstruktur tar vi Castellum till nästa nivå under ett gemensamt varumärke – Castellum. Vi fokuserar på stärkt lokal beslutskraft och ökad snabbhet, gemensamma stödprocesser och initiativ inom ett antal strategiska områden såsom projektutveckling, hållbarhet och digitalisering – allt för att öka tillväxtmöjligheterna, kommenterar Castellums vd Henrik Saxborn.

Platsannonser