Jämställdhet

Castellum bäst på jämställdhet

Castellum rankas som det mest jämställda av 600 börsnoterade bolag i Europa.

Publicerad 2020-01-17

I dagarna presenterades en ny jämställdhetsundersökning av European Women on Boards där de största europeiska bolagen jämförs. Fastighetsbolaget Castellum toppar listan före franska Kering och Sodexxo. Fabege är ett annat svenskt fastighetsbolag som kvalar in på topp-20. 

– Vi har jobbat målmedvetet med jämställdhet i hela organisationen och är glada och stolta över resultaten. Nu jobbar vi vidare för att alla yrkeskategorier i organisationen ska ha en jämn könsfördelning. Vi vet att jämställdhet ger bättre resultat och vi blir dessutom mer attraktiva som arbetsgivare, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum i en skriftlig kommentar.

EU har satt ett mål om att minst 40 procent av bolagsstyrelserna ska bestå av kvinnor till 2020 i den privata sektorn, men undersökningen visar att det är en bit kvar för att nå det målet.

I en rapport beskriver European Women on Boards att jämställt ledarskap fortfarande är ett undantag i Europa. Trots mål och all kunskap om de positiva effekterna av jämställdhet leds företag fortfarande av en majoritet män. Kvinnor representerar endast 27 procent av allt företagsledande i Europa. Detta inkluderar personer i styrelse, verkställande nivå, ledningskommitté eller motsvarande men också alla styrelsekommittéer.

– Jämställdhet sker inte av sig själv utan kräver ett medvetet arbete, kunskap och vilja för att uppnå, säger Henrik Saxborn.

Företag från Frankrike, Sverige, Storbritannien och Norge är närmast att uppnå en könsbalanserad styrning enligt rapporten som European Women on Boards presenterade i veckan.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in