FinansNyhet

Carnegie Fonder i topp på heta fondlistan

Carnegie Fonder, Andreas UllerCarnegie Fonder, Andreas Uller
"Vi ska växa organiskt, men givet våra positiva erfarenheter av olika typer av förvärv kan man också tänka sig att vi adderar ytterligare kompetens eller produkter den vägen", säger Andreas Uller, vd för Carnegie Fonder. Foto: Carnegie Fonder
Publicerad

Carnegie Fonder toppar Prosperas nya fondbolagslista, före Öhman Fonder och C WorldWide Asset Management. Bolaget förvaltar nu drygt 100 miljarder kronor och överväger att växa genom förvärv.

Anders Frick

Det var glädjeyra hos Carnegie Fonder när beskedet kom att bolaget återigen toppar en av branschens topplistor, nämligen Prospera Fund Distributors & Selectors 2021. Det är Prosperas årliga undersökning av hur Sveriges ledande fonddistributörer och fondanalytiker ser på fondbolag. I topp både förra året och i år hamnar Carnegie Fonder följt av Öhman Fonder och C WorldWide Asset Management.

– Det här är förstås fantastiskt kul, särskilt som vi vet att våra konkurrenter inte direkt ligger på latsidan. Vi är oerhört glada och stolta över det förtroende våra partners visar i den här undersökningen. Med det sagt fortsätter vi att utveckla oss, säger Andreas Uller, vd för Carnegie Fonder sedan i våras.

Långsiktiga relationer, specialistkompetens och fler nischade produkter. Det är tre av förklaringarna som Andreas Uller ger till varför Carnegie Fonder ligger i topp också i årets upplaga.

Annons

– Just relationsbiten och ömsesidigt förtroende har varit extra viktig den senaste tiden, då covid-19 har ställt allt på ända. Jag måste även nämna våra satsningar på hållbarhetsområdet, där jag törs säga att även våra artikel 8-fonder håller en riktigt hög nivå, inte minst tack vare vårt eget beslutsstödsverktyg THOR. Det gör att vi kan integrera hållbarhetsfrågor i investeringsprocessen, både inom aktier och inom krediter, säger han.

Bolaget nådde 100 miljarder i förvaltning i juli i år, vilket kan jämföras med 60 miljarder för fem år sedan.

Carnegie Fonder tog i våras över förvaltningen av flera OPM-fonder från CAAM Fund Services, och det förvärvet gav både mersmak och förstärkt kompetens inom områden såsom hållbarhet, tillgångsallokering och riskhantering.

Annons

– Vi har genom köpet av OPM tidigare i år förstärkt denna kompetens och vi fortsätter att investera och utveckla vårt erbjudande inom helhetslösningar. Vi ska växa organiskt, men givet våra positiva erfarenheter av olika typer av förvärv kan man också tänka sig att vi adderar ytterligare kompetens eller produkter den vägen, säger Andreas Uller.

Annons