FinansNyhet

Carlström slipper ytterligare insideråtal

Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint CardsJohan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint Cards
Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint Cards
Publicerad

Förundersökning gällande ytterligare insiderbrott i Fingerprint Cards läggs ned, skriver EBM på hemsidan. ”Efter att ha vidtagit ett antal olika utredningsåtgärder kan vi nu konstatera att det inte räcker för ett åtal”, kommenterar kammaråklagare Olof Kronlund. 

Sara Johansson

Den förundersökning om grovt insiderbrott som pågått mot Johan Carlström läggs nu ned. Förundersökningen har varit kopplad till vinstvarningen från Fingerprint Cards den 8 december 2016. Dock kvarstår det tidigare åtalet från 2015 för grovt insiderbrott där förhandling ska ske i början av nästa år. den 25 oktober hölls ett slutförhör med Johan Carlström.

– Efter att ha vidtagit ett antal olika utredningsåtgärder kan vi nu konstatera att det inte räcker för ett åtal. Det finns inte tillräcklig konkret bevisning i detta ärende och omständigheterna i övrigt är inte tillräckliga för ett åtal mot bakgrund av de förklaringar som lämnats till den aktuella handeln, säger kammaråklagare Olof Kronlund vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

I och med detta läggs förundersökningen gällande vinstvarningen från Fingerprint Cards den 8 december 2016 ned i sin helhet och därmed är samtliga som varit misstänkta nu helt fria från misstanken, framgår det av ett pressmeddelande från EBM.

Annons

Johan carlström har tidigare försökt att skjuta upp huvudförhandlingen i målet där åtal väcktes i september 2015, vilket han lyckats med ett par gånger. I det aktuella målet finns fem misstänkta.

– Nu faller därmed hindret bort från att pröva det tidigare åtal som väcktes redan i september 2015, som också gäller grovt insiderbrott och som rör samma insynsperson. Jag förutsätter att vi kan genomföra den rättegången under mars 2018 som tingsrätten tidigare indikerat. Det är mycket angeläget att det målet snarast får prövas eftersom det börjar bli gammalt nu, säger Olof Kronlund.

Annons