FinansNyhet

Carl Montalvo: ”Rekordår att se fram emot”

"Jag kan mycket väl tänka mig att efter ett lugnare IPO-år 2020 så kommer vi se väsentligt högre volymer och fler bolag av storlek som går till börsen 2021 – det gör att vi kan ha ett rekordår att se fram emot", säger Carl Montalvo, chef för SEB Corporate Finance. Foto (montage): SEB
Publicerad

SEB:s chef för Corporate Finance tror på ännu fler börsnoteringar under 2021.

Anders Frick

SEB är med i de båda dagsfärska börsnoteringarna av Nordnet och dialysbolaget Diaverum, men trots det är 2020 ett mellanår för marknaden medan rekorden kommer först nästa år. Det säger Carl Montalvo, chef för SEB Corporate Finance, till Realtid.

För SEB var 2019 ett framgångsrikt IPO-år. SEB var bland annat rådgivare i två stora börsnoteringar på Stockholmsbörsen under året: EQT samt VW:s börsnotering av Traton (Scania). Båda dessa börsnoteringar var över 10 miljarder kronor i transaktionsvolym.

– Totalt sett var 2019 ett mycket aktivt börsnoteringsår mätt i volym – med transaktioner som sammantaget summerade till cirka 40 miljarder kronor. I år har vi sett en mycket lugnare utveckling hittills framförallt under våren då totala transaktionsvolymen var ner med 90 procent jämfört med våren 2019. Detta förklaras av den höga marknadsvolatiliteten i spåren av corona, säger Carl Montalvo.

Annons

Hittills i år har SEB bland annat varit rådgivare till börsnoteringen av life science-bolaget Nanoform samt fastighetsbolaget Fortinova som skall börsnoteras om några dagar. SEB är även rådgivare i börsnoteringarna av Nordnet samt Diaverum.

– Sammantaget ser vi en ökande aktivitet nu mot slutet av året, men den totala transaktionsvolymen i IPO-marknaden för året kommer dock sannolikt att vara väsentligt lägre än under 2019. För SEB:s del förväntar vi oss att uppvisa en hög marknadsandel och ranking för helåret 2020, antagligen i nivå med förra året, säger Carl Montalvo.

När han blickar in mot 2021 så ser han en mycket stark pipeline av IPO:er. Enligt honom så ser SEB ett stort intresse för att gå till börsen både från bolag som idag är ägda av riskkapitalägare men även bland många bolag som är entreprenörsägda.

Annons

– Trots makroekonomisk osäkerhet så fortsätter aktier att vara det mest intressanta placeringsalternativet. Jag kan mycket väl tänka mig att efter ett lugnare IPO-år 2020 så kommer vi se väsentligt högre volymer och fler bolag av storlek som går till börsen 2021 – det gör att vi kan ha ett rekordår att se fram emot, säger Carl Montalvo.

Annons