Finans Nyhet

Carl Freer talar ut i Realtid.se

Publicerad

Carl Freer har, sedan det stått klart att den brittiska likvidations- utredningen friar honom, beslutat att lägga papperna på bordet om vad som hände med Gizmondo.

NEW YORK I en exklusiv intervju med Realtid.se:s USA-korrespondent Hans Sandberg berättar Tjock-Steffes före detta kumpan också om Xero Mobile, Blowfish Works och sina planer på att starta om Gizmondo.

Svenska, brittiska och amerikanska medier har utmålat svensken Carl Freer som en bedragare, ett uppfinningsrikt underbarn, som tack vare sin nästan magiska charm lyckat skinna investerare på miljontals dollar, vilka han och hans kumpaner spenderade på Ferrari-bilar, Rolex-klockor och lyxvillor i Bel Air nära Hollywood.

Aftonbladet och Realtid.se tävlade om att vara först med de senaste vändningarna i Gizmondoaffären som åter hamnade på löpsedlarna efter Stefan Erikssons spektakulära krasch på Pacific Coast Highway i februrari 2006.

Annons

Veckans Affärer och Dagens Nyheter publicerade långa utredande artiklar om affären, rapporter som emellertid var generande tunna, en brist som de fyllde ut med hjälplöst tal om Carl Freers ”fantastiska övertalningsförmåga” (DN den 29 april 2006) och citat från personer med uppenbart intresse av att svartmåla honom.

Journalisterna – inklusive undertecknad – försökte lägga pussel i ett spel där en stor del, om inte de flesta, bitarna saknats. Ett skäl till det var att Carl Freer höll tyst.

Han var bitter över att – som han ser det – ha smädats sida upp och sida ner och hade svårt att svälja sina adokaters råd om att ligga lågt tills likvidationsutredningen var klar.

Annons

Men nu är den så gott som klar – se kommande artikel – och han har fått grönt ljus för att gå ut med sin version. Det var därför han kontaktade Realtid.se:s USA-korrespondent, vilket ledde till en sju timmar lång intervju i New York.

Carl Freer hade förberett sig väl och bokstavligen lagt papperen på bordet i sitt rum på Hotel Mercer i hörnet av Mercer och Prince Street i SoHo. Där fanns mejl från Christian Lucas, Executive Director på Morgan Stanley, en faktura på 5,1 miljoner dollar från Gizmondos finansrådgivare Joe Martens, fyra lönebesked till Carl Freer från Gizmondo, rapporter till den amerikanska finansmyndigheten SEC och mycket mer.

Jag hade som många andra journalister fått en bild av Carl Freer genom mediebevakningen; en efterlyst före detta bilhandlare och Gizmondo-ledare som stack ut tungan åt världen från sin 30 meter långa lyxjakt i Marina del Rey utanför Malibu.

Annons

Och pratsamma trafikpoliser vid LAPD tipsade om att han och hans kumpaner var i full färd med att skinna investerare på nytt med ett företag kallat Xero Mobile.

Det var en story som aldrig ville dö. Men nu ringde han tillbaka och berättade efter några artiga lovar en historia som tedde sig lika otrolig som oemotståndlig.

Han hade förklaringar på allt och de var precis så övertygande som redaktören och de anonyma källorna varnat för. Var jag en naiv idiot? Det är ju en möjighet, men å andra sidan ska ju en person anses oskyldig tills han eller hon bevisats skyldig och Carl Freer hade aldrig dömts för något, med undantag för att han som 17-åring skrev sina föräldrars namn på en check (med deras tillstånd, enligt vad han försäkrar oss i dag) och att han i Tyskland stoppade en check till en person som han trodde var en brottsling. (Det var ett brott eftersom han accepterat leveransen, men han lyckades så småningom nysta upp trasslet med de tyska myndigheterna och betalade sin bot).

Min kontakt med Carl Freer började med ett mejl via Realtid.se:s redaktion.

Han hade läst en artikel jag skrivit om det brittiska företaget ROK’s omedelbart förestående köp av Xero Mobile, en artikel som fått dårraden ”Tjock-Steffe och Carl Freer cashar hem?” och där jag felaktigt beskrivit honom som ”en av ledarna för den ökända ’Uppsala-Maffian’”.

Men det var inte detta som fick honom att ta kontakt utan två andra saker:

1.Han ville rätta till påståendet om att han köpts ut ur det företag han startat, Xero Mobile. Den nya ledningen hade mycket riktigt velat köpa ut honom, men de hade aldrig betalat, varför han fortfarande äger en stor del av företaget.

2.Han ville veta om jag var intresserad av att höra hela storyn om Gizmondo, Tiger Telematics och resten av de affärer som Veckans Affärer stämplat som ”svindlande”. Han hade läst några av mina rapporter och fått känslan av att jag skulle vara beredd att lyssna.

Jag måste erkänna att jag inte var helt säker på att detta var story jag ville göra, trots att det lät som ett rejält scoop.

Skulle jag få Stefan Eriksson och hans kompisar efter mig när han muckar från Men’s Central Jail i Los Angeles?

Och vem vet vilka lirare Carl Freer hade med sig uppe på hotellrummet?

Men det var något i hans story, snarare än hans röst, som fick mig att säga ja till ett möte och ta hissen upp till rum 310. Där mötte mig en lång, blond och blåögd svensk med ett känsligt utseende. Han hade gått ned i vikt rejält jämfört med bilderna jag sett på webben, femtio kilo enligt vad han berättade själv.

Rummet var litet och fullbelamrat med dokument och Gizmondo-prylar. Jag slog mig ned på en bänk med ryggen mot fönstret framför det överfulla skrivbordet och han frågade om jag vill ha något att dricka. Jag tackade nej, men han hämtade två flaskor vatten.

Så började han berätta den långa och komplicerade sagan om Eagle Eye Scandinavia, det amerikanska noterade bolaget Tiger Telematics med sitt Londonbaserade dotterbolag Gizmondo Europe Ltd. som gick i konkurs 2006. Plus Xero Mobile och hans eget bolag, det mindre kända Blowfish Works.

Och som tårtan på verket den stora nyheten om sin långt framskridna plan på att starta om Gizmondo och återställa värdet hos värdelösa aktier. Och eftersom man alltid ska börja med pucken i topp börjar vi med Gizmondos förestående rehabilitering.

Realtid.se i dag klockan 10:

Carl Freer startar om Gizmondo

– med eget kapital och stor uppbackning

Annons