Finans Nyhet

Capio köper spansk sjukvårdskoncern

Publicerad

Vårdbolaget Capio har köpt spanska Grupo Sanitario IDC. IDC är Spaniens största privata sjukvårdskoncern och består av tolv sjukhus, varav ett universitetssjukhus, samt ett antal kliniker för diagnostik och öppenvård, skriver Capio i ett pressmeddelande.

Capio betalar 331 miljoner euro och betalningen sker genom en kombination av nyemittering av 4,3 miljoner aktier samt en kontantbetalning på 291 miljoner euro.

– Vår strategi är att bli den ledande privata sjukvårdsproducenten i Europa och då går vi på ettan i landet när vi får välja, säger Capios vd Per Båtelson.

IDC omsätter cirka 2,7 miljarder kronor om året och har god lönsamhet. Tillväxttakten på den spanska marknaden har varit cirka 9 procent per år, men IDC har under de senaste åren växt betydligt snabbare.

Annons

– Vi räknar med fortsatt god tillväxt på den spanska marknaden, säger Per Båtelson.

De äldre blir allt fler i Spanien, vårdköerna är långa, den offentliga sjukvården köper sjukvårdstjänster från privata vårdgivare och många spanjorer har privat sjukförsäkring. Den kombinationen gör att Capio ser stora affärsmöjligheter i landet.

Köpet väntas ge positiv effekt på vinsten per aktie redan från första året. Och Capio gör också bedömningen att rörelsemarginalerna kommer att förbättras.

Annons

Capio räknar även med att få synergieffekter på bland annat inköp och IT-tjänster.

– Här finns väsentliga skalfördelar, säger Per Båtelson, som ännu inte vill ge någon siffra på hur stora synergieffekterna kan bli.

Efter affären kommer Capio, som bland annat äger S:t Görans sjukhus i Stockholm, att ha en omsättning på cirka 10,8 miljarder kronor om året och mer än 16 000 anställda i åtta länder.

Annons

TT

Annons